Burse de merit mai mari pentru păstrarea olimpicilor în ţară

0
102

Ministerul Educaţiei Naţionale pregăteşte un pachet de măsuri care să permită olimpicilor să rămână în ţară, majorând cuantumul burselor de merit şi organizând stagii de pregătire în cadrul instituţiei, a afirmat ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu. 

„Este un exerciţiu extrem de frumos pentru noi şi pentru tineri, dovadă că şcoala noastră este pregătită prin copiii săi să se pună şi în slujba societăţii. Dovadă că avem copii suficient de pregătiţi, astfel încât să facă faţă oricărei provocări”, a spus Mihnea Costoiu, la Guvern, cu prilejul lansării maratonului de programare (hackathon). Întrebat ce face ca să ţină tinerii în ţară, el a răspuns că pregăteşte un plan de măsuri. „Deocamdată pe ei îi ţinem sigur, că sunt la liceu. Încercarea noastră e de a sprijini tinerii cu performanţe. Zilele trecute am pregătit un proiect, deja aflat în dezbatere publică, pentru a creşte sprijinul financiar acordat olimpicilor. În curând veţi vedea pachete speciale acordate pentru studenţi odată cu admiterea la facultate şi proiecte de susţinere a lor în timpul facultăţii. Am avut o întâlnire cu LSRS, vor să se întoarcă mulţi acasă şi am stabilit un stagiu de pregătire pentru ei în MEN şi în universităţi”, a explicat Costoiu. El a mai spus că pentru tinerii inteligenţi va creşte cuantumul burselor cu aproximativ 40%, iar pachetele se referă la măsuri pentru accesul facil al acestor tineri în universităţi.

25 de elevi au participat, sâmbătă şi ieri, la sediul MEN, la dezvoltarea de aplicaţii, pagini web şi interfeţe cu ajutorul Bitdefender şi Microsoft, partenerii maratonului de programare (hackathon), în încercarea de a aduce administraţia publică mai aproape de cetăţean şi de a responsabiliza guvernanţii prin deschidere şi transparenţă. Cele cinci proiecte dezvoltate în cadrul acestui maraton, care centralizează informaţii de interes public, vor fi: buget.gov.ro – datele privind bugetul de stat şi vizualizarea lor într-o formă uşor de înţeles, angajati.gov.ro – datele privind angajaţii din administraţia publică, posturi.gov.ro – datele privind posturile vacante scoase la concurs în administraţia publică, petitii.gov.ro – iniţiativele cetăţenilor, pe domenii de interes, data.gov.ro – facilitează accesul publicului la datele incluse în platformele de mai sus. La această primă ediţie au participat elevi cu rezultate foarte bune la concursurile de informatică, a căror selecţie a fost realizată de către minister.