Pe motiv că vântul bate de la ruşi, “Zilele Culturii Ruse” au fost anulate

0
380
     La Craiova, programul prilejuit de „Zilele Culturii Ruse” a fost anulat.  Asociația Culturală Amicii Rusiei susţine într-un comunicat de presă că motivele ar fi următoarele: condițiile meteo nefavorabile (ninsori abundente, ger năprasnic și presiune atmosferică foarte ridicată) și situația pandemică ajunsă la cote alarmante (în Craiova au fost depistate toate formele de viruși).
“Ne cerem scuze cetățenilor craioveni că vor fi lipsiți de: un festival de film unde ar fi fost prezentate capodoperele lui Tarkovsky (monstru sacru al cinematografiei), de o expoziție trimisă de la muzeul Dostoievski din Sankt Petersburg despre viața și opera marelui scriitor universal și nu în ultimul rând de concertul extraordinarului pianist Eduard Kunz. Accesul la toate aceste evenimente ar fi fost liber și gratuit pentru toți oamenii indiferent de sex, naționalitate, rasă sau orientare politică într-o perioadă care a restrâns mult consumul de cultură…” : Marius Onofrei, preşedintele Asociaţiei Amicii Rusiei.
       Desigur, cultural, e o pierdere, pentru că nu sunt prea dese ocaziile să-l vezi concertând la Craiova pe pianistul de talie mondială Eduard Kunz. Şi poate că dacă era vorba doar despre acest concert, totul era normal. Momentul unei pleiade întregi de activităţi cu scopul vădit de promovare a culturii şi istoriei ruse nu e tocmai unul inspirat.
         Acum, există şi o dilemă legată de aceste Zile…Zilele Culturii Ruse. Şi anume, cât durează acest Program ??!!!. Din presa centrală, mai exact de la Agerpres, înţelegem că Zilele Culturii Ruse, ediţia a IX-a, au avut loc anul trecut, în perioada, 16 octombrie – 27 noiembrie.
https://www.agerpres.ro/cultura/2019/10/16/zilele-culturii-ruse-concerte-expozitii-proiectii-de-filme-intre-16-octombrie-27-noiembrie-in-capitala–386199
Iar  Ambasada Rusiei la Bucureşti consemnează că Programul Zilele Culturii Ruse – ”Din Rusia, cu sufletul deschis” , s-a încheiat pe 7 decembrie 2021, ora 19.00. Suntem în 25 ianuarie 2022, iar Zilele Culturii Ruse tot nu s-au încheiat….ele se desfăşoară şi în Ucraina, după cum observăm.