Craiovenii au onorat cum se cuvine Unirea Principatelor

0
1052

Ieri, craiovenii au onorat cum se cuvine Unirea Principatelor Unite de la 24 ianuarie 1859, cunoscută şi ca Mica Unire. Au participat, la ceremonialul militar – religios, organizat de Prefectura Dolj, în colaborare cu Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj şi Garnizoana Craiova, peste 200 de persoane din municipiu, oameni politici, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, s-au rostit alocuţiuni, s-au depus coroane şi jerbe de flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, iar, la final, cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii, urmată de un scurt program artistic susţinut de Ciri Mayer şi de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”. Din nefericire, a fost şi un eveniment neplăcut, un membru al Gărzii Militare căzând din picioare, având nevoie de îngrijiri medicale.

Peste 200 de craioveni au înfruntat ploaia şi frigul pătrunzător, pentru a-şi aduce omagiul lor Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859, primul pas către înfăptuirea statului unitar român, la 1 decembrie 1918. După intonarea Imnului Naţional şi slujba religioasă, oficiată de un sobor de preoţi din Garnizoana Craiova, s-a trecut la alocuţiuni. Primul care luat cuvântul a fost prefectul de Dolj,  Dan Narcis Purcărescu, care a dat citire mesajului prim – ministrului  Viorica Dăncilă : „Faptul că astăzi marcăm Ziua Principatelor Unite, atât  în România, cât şi la  Bruxelles, unde, în calitate de stat care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, ne asumăm cu onoare responsabilităţile, este un motiv de mândrie pentru ţara noastră şi pentru români. Este, totodată, o confirmare a faptului că poporul român a avut întotdeauna puterea şi înţelepciunea să aleagă calea dreaptă. Am încredere absolută în destinul nostru naţional şi european. Am încredere în români şi în România! La mulţi ani, România! ” Alocuţiuni care au scos în evidenţă importanţa acestei zile au rostit preşedintele Consiliului Judeţean Dolj,  Ion Prioteasa, şi primarul Craiovei,  Mihail Genoiu.

„Hora Unirii”, jucată la Craiova

Odată terminate discursurile, au fost depuse coroane şi jerbe de flori la monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de către autorităţile publice şi locale, parlamentari de Dolj, Universitatea din Craiova, Garnizoana Craiova, partide politice, asociaţii şi fundaţii, etc. La final , s-a încins Hora Unirii, la care s-a prins toţi cei prezenţi, urmată de un scurt program artistic susţinut de Ciri Mayer şi Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”. Manifestări similare au avut loc la Calafat, Băileşti, Filiaşi şi Valea Stanciului.

 

Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova:

„…Astăzi, la 160 de ani de la marele act istoric, spiritul Unirii este încă viu. Acum, ca și atunci, craiovenii sunt mândri de apartenența națională, știu să-și exprime crezul și dovedesc în fiecare zi că sunt conectați la noile provocări și tendințe ale Uniunii Europene, din care cu toții facem parte. Iar provocarea pentru noi, craiovenii anului 2019, este și mai mare, când putem spune că 160 de ani de la Mica Unire îi celebrăm cu fruntea sus, prin evenimente de anvergură europeană, Craiova fiind, anul acesta, gazdă a unora dintre cele mai importante evenimente din cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

„Trăim un moment cu adevărat special, în care marcăm împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române – prima mare realizare națională pe parcursul construirii statului unitar, independent și democratic de astăzi. Doresc să exprim omagiul nostru pentru toți cei care, de-a lungul timpului, și-au pus viețile în slujba acestui ideal și să adresez tuturor craiovenilor și doljenilor cele mai bune gânduri ale noastre, alături de sincere urări de sănătate și împliniri în 2019.”