Actorul Marcel Iureș, în două spectacole la Craiova!

0
313

Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova și Teatrul ACT din București continuă parteneriatul început în 2014, cu o nouă stagiune, deschisă în noiembrie 2018: „Colibri.ACTul 3”. Primele două spectacole, „Constelații” și „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?”, au avut loc anul trecut, iar următoarele două sunt programate la începutul acestui an. Ambele îl aduc în scenă pe Marcel Iureș, unul dintre cei mai mari actori români de teatru, celebru însă și datorită rolurilor primite în filme realizate la Hollywood. Este vorba despre „Stage Dogs”, în care joacă alături de Florin Piersic jr. (joi, 31 ianuarie, ora 19.00), și „Moș Nichifor” după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă, cu Ruxandra Maniu în distribuție (joi, 28 februarie, ora 19.00), acesta din urmă prezentat la Craiova la o lună după premiera la București. Biletele costă 20 lei și s epot procura, de luni până duminică, de la Agenția Teatrului „Colibri”.

Joi, 31 ianuarie 2019, ora 19.00, în cadrul Stagiunii Colibri. ACTul 3 este programat spectacolul „Stage Dogs”, o producție Teatrul ACT – 20 de ani, adaptare (după „A life in the theatre” de David Mamet) și regie Florin Piersic jr., scenografia Tudor Prodan. „Stage Dogs” îi readuce pe scena Teatrului „Colibri” pe actorii Marcel Iureș și Florin Piersic jr. Spectacolul este nerecomandat persoanelor sub 16 ani. „Să fii actor e o îndeletnicire minunată. Cumplită. Superbă. Ridicolă. Formidabilă. Oribilă. Înălțătoare. Penibilă. Cam despre asta e vorba în ‘Stage Dogs’. Și sunt șanse să iasă un Iureș nemaivăzut”.  (Florin Piersic jr. www.teatrulact.ro).

La o lună după premiera la București a spectacolului „Moș Nichifor”, cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu, producția Teatrului ACT va fi prezentată pentru prima dată la Craiova, pe scena Teatrului „Colibri”, joi, 28 februarie 2019, la ora 19.00. „Moș Nichifor”, după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă, regia Alexandru Dabija, costume Manuela Pungan, punctează că „pe lângă umor și surprinzătoarea filosofie, opera lui Creangă are și o puternică dimensiune erotică. Oralitatea lui provocatoare a trecut în proză distilându-se într-o dramaturgie aluzivă, insinuantă și plină de umor. Moș Nichifor este un spectacol despre întâlnirea dintre două generații și confruntarea între două feluri de a vedea lumea: una conservatoare, ironic-tradiționalistă și una modernă, agresivă în fragilitatea ei.“ www.teatrulact.ro. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 12 ani.

Dacă pentru actorul Marcel Iureș prezența pe scena teatrului craiovean înseamnă deja acasă, jucând nu doar în spectacolele ACT, ci și în producția „Furtuna”, regia Cristian Pepino, din repertoriul „Colibri”, Ruxandra Maniu este la prima întâlnire cu publicul de aici. Actriță din 2014 la Teatrul Odeon din București, a colaborat în teatru și în cinematografie cu regizori ca Alexandru Dabija, Radu Afrim, Dinu Cernescu, Horațiu Mălăele, Alexandru Tocilescu. În 2013, la Gala Tânărului Actor HOP primea Marele Premiu „Ştefan Iordache” și Premiul publicului pentru rolul Ea din „Râs nervos” de Christopher Durang. Cu doi ani în urmă îi fusese acordat Premiul pentru cea mai bună actriţă de comedie pentru rolul Casieriţa din piesa „Lapte Negru” de Vasili Sigarev la Festivalul Internaţional Hyperion StudFest 2011.

 

***

Parteneriatul Teatrului „Colibri” din Craiova cu Teatrul ACT din București a început la finele anului 2014, sub genericul „Colibri într-un ACT”, primul spectacol fiind „Absolut!” după Ivan Turbincă de Ion Creangă, cu Marcel Iureş, în regia lui Alexandru Dabija. În tot acest timp, spectacolele ACT s-au jucat în premieră la Craiova, Teatrul „Colibri” fiind singurul din țară cu microstagiune constantă a instituției bucureștene, datorată apetenței publicului craiovean pentru acest gen de spectacole, lucru remarcat, spre exemplu, la „Absolut!”, care s-a jucat la Craiova de trei ori cu sala plină.