Litografii, medalii, fotografii și cărți vechi, în expoziția „Oltenia și Unirea Principatelor”

0
517

Fotografii vechi, medalii, litografii, tablouri, cărți și mai multe obiecte care au fost folosite la Biserica „Madona Dudu” în timpul vizitei la Craiova a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în 29 iunie 1959, sunt expuse, zilele acestea, la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei (strada „Madona Dudu” nr. 14.) Intitulată „Oltenia și Unirea Principatelor”, expoziția care le reunește este dedicată împlinirii a 159 de ani de la „Mica Unire” – Unirea Principatelor Române. Expoziția va putea fi vizitată până în luna iunie și este prima dintr-o serie de evenimente pe care instituția le va dedica, în acest an, Centenarului Marii Uniri.

La 24 ianuarie 2018 s-au împlinit 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cunoscut şi sub numele de „Mica Unire”, acest major eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza este ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie / 5 februarie este ales şi domn al Munteniei. Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Tabloul lui Theodor Aman, „Hora Unirii la Craiova”, prezentat în copie

Momentul a fost marcat și de Muzeul Olteniei din Craiova, prin deschiderea unei expoziții cuprinzând aproape 40 dintre cele mai reprezentative piese din patrimoniul instituției, legate de evenimentele din anul 1859. Un important loc îl ocupă, desigur, celebrul tablou „Hora Unirii la Craiova”, prezentat într-o copie după originalul pictat de Theodor Aman și aflat astăzi la Muzeul Național de Artă al României, de la București, fiind clasat în categoria Tezaur. Lucrarea redă un moment istoric important, la care Aman a fost martor, aflându-se la Craiova la 9 octombrie 1857, dată la care avea loc prima dată hora unirii. Scena se desfăşoară în timpul nopţii, prilej pentru pictor de a-şi dovedi măiestria în folosirea clar-obscurului prin alternanţa zonelor întunecate cu cele luminoase, precum şi în aglomerarea dinamică a personajelor din prim plan.

Obiecte folosite la ceremonia Te Deum cu ocazia vizitei domnitorului la Craiova

Vizitatorii pot admira litografiile Solemnitatea deschiderii Divanului Ad-hoc la 29 septembrie 1857, la București, litografia Proclamația Înălțimei sale Domnitorului către sătenii clăcași, 1864, ca și o litografie înfățișându-l pe domnitorul Barbu Dimitrie Știrbei, 1851. Între cele șapte medalii expuse se află Medalia jubiliară „50 de ani de la Unirea Principatelor”, 1909, Medalia comemorativă „Alexandru Ioan Cuza”, 1873, și Medalia „40 de ani de la abdicarea lui A.I. Cuza”, 1906.

De asemenea, sunt prezentate mapa de birou care i-a aparținut lui Alexandru Aman și călimara lui Gheorghe Chițu, precum și o serie de fotografii cu Eugeniu Carada, Ion C. Brătianu, C.A. Rosseti, G. Opran, Elefterie Cornetti, Gheorghe Chițu, Theodor Aman, Alexandru și Artistia Aman, cu domnitorul A.I. Cuza și împăratul Napoleon III, și un album de familie – Ion Titulescu și Theodor Aman. Expoziția mai cuprinde un agheasmatar, o cupă și alte obiecte folosite la ceremonia Te Deum cu ocazia vizitei domnitorului A.I. Cuza în Craiova, în data de 29 iunie 1859, la Biserica „Madona Dudu”.

Un volum dedicat Monumentelor Eroilor din județul Dolj va fi lansat pe 1 Decembrie

Potrivit șefului Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, Radu Dumitrescu, expoziția „Oltenia și Unirea Principatelor” este prima dintr-o serie de evenimente pe care instituția le va organiza în acest an și le va dedica Centenarului Marii Uniri. „Cu această ocazie, pregătim o mare expoziție dedicată marelui moment 1 Decembrie 1918. Tot atunci va fi lansat un volum despre monumentele din județul Dolj ridicate în memoria celor care au pierit pe câmpul de luptă, sacrificându-și viața pentru idealul național. Va fi un volum destul de complex, pentru că necesită foarte multă documentare atât în arhivă, cât și pe teren. Vom lua sat cu sat, vom fotografia toate monumentele, vom încerca să luăm mărturii orale de la oameni”, a precizat Radu Dumitrescu.

Dedicate Centenarului Marii Uniri vor fi și două expoziții organizate de Muzeul Olteniei în colaborare cu Primăria municipiului Craiova, care urmează să fie prezentate fie în Piața „Mihai Viteazul”, fie pe strada „A.I. Cuza”. „Una va cuprinde Primul Război Mondial și Marea Unire în imagini din colecția muzeului, iar cealaltă va fi o foto-expoziție ce va reda monumente pe care le vom fotografia pentru volum”, a adăugat șeful Secției de Istorie-Arheologie.