Cod portocaliu de inundaţii pe Jiu

0
280

Hidrologii au emis în această dimineaţă cod portocaliu de inundaţii pentru râul Jiu în sectorul aval confluenţă Motru – amonte Podari (sector îndiguit aval Răcari). Avertizarea a intrat în vigoare la ora 11.00 şi este valabilă până în această seară la ora 24.00. Tot astăzi, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor  a  emis o avertizare de creştere a debitelor şi nivelurilor pe unele râuri din bazinele hidrografice Bega Veche, Bârzava, Moraviţa, Nera, Desnăţui, Jiu, afluenţii Oltului inferior, Călmăţui, Vedea, Neajlov, Sabar, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.  Până mâine la ora 16:00, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior, a fost instituit cod galben pe râurile Bega Veche, Moraviţa – curs superior (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Nera pe sector aval Sasca Montană (judeţul Caraş-Severin), Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu pe sector aval Filiaşi (judeţele Gorj şi Dolj). Cod galben va fi şi pentru  unii afluenţi ai Oltului din judeţele Vâlcea, Dolj, Gorj şi Olt şi Călmăţui, începând de astăzi de la ora 18.00 şi până mâine la ora 16.00.

Debitele şi nivelurile la staţiile hidrometrice pe râul Jiu, în ultimele 24 de ore au fost în general în creştere, din cauza efectului cumulat al precipitaţiilor înregistrate în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării din amonte.

În această dimineață, la ora 06.00 râul Jiu se afla peste Cotele de Apărare astfel:

 –  peste COTA  DE INUNDAŢIE:

–  r. Jiu la s.h. Răcari cu 20 cm. (CI  + 20 cm).  Tendinţa  este de creştere.

-peste COTA  DE ATENŢIE:

– r. Jiu, la s.h. Filiaşi cu 9 cm (CA  + 9 cm). Tendinţa  este de creştere.

– r. Jiu la s.h. cu 35 cm (CA + 35 cm). Tendinţa  este de creştere

De asemenea, la n ivelul Bazinului au fost în creștere și debitele râurilor și pârâurilor.

 Se situau peste COTA DE ATENŢIE râurile la staţiile hidrometrice:

–              Râul Argetoaia/, la s.h. Scaieşti  depășise Cota de Atenție cu 5 cm  (CA  + 5 cm). Tendinţa  este de creştere.

–              Râul Orlea, la s.h. Celei  depășise Cota de Atenție cu 30 cm (CA  + 30 cm). Tendinţa  este de scădere.

–              Râul Jilţ, la s.h. Turceni  depășise Cota de Atenție cu 96 cm. (CA  + 96 cm). Tendinţa  este de creştere.

–              Râul Coşuştea, la s.h. Corcova  depășise Cota de Atenție cu 2 cm (CA + 2 cm). Tendinţa  este de scădere.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj prin Formaţia Scaieşti a intervenit în cursul nopţii cu  două autoturisme şi un buldoexcavator pentru eliminarea blocajelor la poduri şi podeţe pe pr. Argetoaia, pr. Racoviţa şi pe canalele de remu ale râului Jiu în zona Răcari.

Ca urmare a precipitaţiilor căzute în ultimele zile, s-au produs scurgeri de pe versanţi şi torenţi, ce au dus la creşteri de niveluri şi debite pe pârâul Teslui, fără depăşirea COTELOR DE APĂRARE, fiind inundată partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal, în localitatea Pieleşti, sat Pârşani, zona de subtraversarea podului de cale ferată, pe o lungime de 60 m, cu o înălţime a lamei de apă de 50 cm. Circulaţia în zonă a fost închisă de către Poliţia Rurală şi reprezentanţi ai CLSU Pieleşti, până la retragerea apei de pe carosabil, fiind dirijată pe rute ocolitoare.