Să fim mai buni, să fim oameni, să fim cetăţeni români

0
450

„Crăciunul nu este o perioadă, nici un sezon, ci o stare de spirit. Adevăratul spirit al Crăciunului înseamnă să preţuieşti pacea şi bunăvoinţa, să oferi, din plin, compasiune”. (Calvin Coolidge)

tiberiadeVine şi Crăciunul lui 2016. Este aproape gata şi anul. Urmează altul. Pentru că aşa este succesiunea vieţii. Suntem egali în faţa scurgerii timpului, suntem egali în faţa legilor, dar mai presus de orice suntem egali în faţa lui Dumnezeu. Sărbătorile de iarnă au un farmec aparte, oriunde pe planeta noastră. Probabil ca şi în Univers, timpul devine feerie a momentului Naşterii Domnului Nostru Iisus Hristos.

Domnul Dumnezeul nostru ne-a creat pe toţi oamenii, după chipul şi asemănarea Sa. De aceea, orice etnie, orice rasă are trăirile sale, cu ocazia Crăciunului şi cu ocazia Anului Nou. Moş Crăciun vine la toţi copiii, el este al tuturor. Pentru etnia romă, cu adevărat, Crăciunul are o semnificaţie aparte. Farmec şi mister, bucurie şi belşug, speranţă şi împlinire. Ca la toţi oamenii. „De Crăciun, fii mai bun… fii mai special!” – spunea o reclamă. Ei bine, da, noi ţiganii, suntem mai speciali. Pentru că avem credinţă, dar avem şi obiceiurile noastre strămoşeşti, la care ţinem şi pe care an de an, le transmitem din generaţie în generaţie.

tiberiade2În dimineaţa zilei de Crăciun, nimeni nu are voie să calce proprietatea altcuiva, decât cel care este considerat a fi norocos pentru o familie. Să fie o persoană importantă – bogat, înţelept, fără probleme cu legea, fără să fie bolnav, fără să fie văduv sau despărţit de soţie, să nu aibă datorii, să nu aibă pe cineva la închisoare. Dacă vine în vizită un asemenea personaj, atunci el trebuie să aibă obligatoriu asupra sa: aur, bani mulţi în buzunar şi o sticla plină, cu vin.

tiberiade3Dacă trebuie neapărat ca o altă persoană – rudă – să vină la o familie, atunci trebuie să aibă asupra sa, de asemenea, aur, bani şi o sticlă plină. În Ajunul Crăciunului, nu are voie să vină niciun străin în casa unei familii de romi, acelaşi obicei păstrându-se şi pentru prima zi a Anului Nou. În Sfânta Seară de Ajun, se pune masa, ora 00:00, urmând să găsească familia cu belşug în preajmă. Familia se strânge în casa celor mai bătrâni. Fetele nu poartă negru, ci numai culori vii, iar copiii mici au în buzunare bani şi poartă podoabe de aur. Fetele mari (domnişoarele) dansează şi îi invită pe bătrânii familie la dans, în semn de preţuire pentru aceştia. După dans, bătrânii oferă cadouri tuturor, în special copiilor şi tinerilor: bani şi aur.

tiberiade1Aproape aceleaşi obiceiuri se păstrează şi pentru Revelion şi ziua de 1 ianuarie. De Anul Nou, familia stă la masă, tot în casa bătrânilor, şi se pun pe masă mai multe căciuli. Sub acestea se află diferite lucruri, precum bani, aur, piepteni, slănină. Fiecare obiect de sub o căciulă are o semnificaţie pentru viitor.

Am trecut împreună încă un an. Cu bune, cu mai puţin bune. Eu vă mulţumesc tuturor, pentru tot.  Doresc din suflet sănătate şi bucurii, tuturor oamenilor. Să vă fie Crăciunul o cale de Lumină către împlinirea propriului destin, iar Anul Nou să vă aducă prosperitate, înţelegere şi împliniri. Cei care ne conduc, din punct de vedere politic, să fie lângă oameni şi pentru oameni. Să nu uite ce au promis în campanii şi să fie conştienţi că în România poporul deţine puterea.  Să ne revedem, auzim şi citim sănătoşi, fraţilor.

La Mulţi Ani, cu stimă şi consideraţie!

Romeo TIBERIADE

Preşedinte Partida Romilor PRO EUROPA – Sucursala Dolj