Moş Crăciun pentru 600 de copii

0
278

Emoţionaţi, sfioşi, dar curioşi nevoie mare, 600 de copilaşi – adică o sală plină de prichindei – au venit să-l întâlnească pe Moş Crăciun. Spiriduşii şi o frumoasă Crăciuniţă i-au purtat în lumea minunatei poveşti de iarnă când cântecelele şi dansurile au avut puterea de a-l aduce, în carne şi oase, în mijlocul lor, chiar pe bătrânul Moş Crăciun. În fiecare an, primarul comunei Călăraşi, Vergică Șovăilă, face acest gest pentru toţi copiii din localitate şi, de fiecare dată, magia sărbătorilor coboară, cuprinzându-i pe toţi…    

calarasi (1)Încă de dimineaţă, cetele de colindători au ajuns la Primăria din Călăraşi. Printre florile luxuriante – o adevărată seră, îngrijită din pasiunea primarului pentru flori – lângă un brăduţ frumos împodobit, îi aşteptau gazdele: funcţionari, consilierii locali, viceprimarul, Lache Răduţ, şi primarul Vergică Șovăilă. Îmbrăcaţi în costume populare şi sunând vesel din clopoţei, colindătorii şi-au făcut loc în mijlocul lor şi le-au urat tuturor celor care s-au ostenit să-i primească să aibă parte de sănătate şi de mulţi ani fericiţi. Bineînţeles că fiecare copilaş a primit apoi cadouri, tot felul de dulciuri, şi a fost invitat să mai vină la colindat şi în anul următor, gazdele arătându-se foarte bucuroase de oaspeţi.

În aceeaşi atmosferă a sărbătorilor de iarnă, consilierii au ţinut şi ei ultima şedinţă din an, despărţindu-se cu o cupă de şampanie.

Numai ochi şi urechi

„Consiliul Local şi Primăria au organizat acest spectacol pentru copiii de la Călăraşi şi Sărata. Dar ştiţi de ce? Pentru că meritaţi! Aţi fost cuminţi şi aţi învăţat. Voi sunteţi slăbiciunea mea şi vă iubesc. Am adus pe aceşti băieţi minunaţi de la «Steaua Sudului» care vor da un spectacol pentru voi. S-au chinuit să îl aducă şi pe Moş Crăciun şi pe Crăciuniţă ca să îi vedeţi şi să primiţi cadouri. Eu contez pe voi că veţi fi cuminţi. Vă urez «La mulţi ani!» vouă şi părinţilor, iar când mergeţi acasă să le transmiteţi, din partea mea, bunicilor şi străbunicilor să fie sănătoşi. Tot ce vă doriţi, pentru 2017, să se împlinească, iar voi să ajungeţi oameni mari, să învăţaţi carte, pentru că sunteţi speranţa noastră că veţi duce această ţară acolo unde îi este locul. La mulţi ani şi multă sănătate! ”, le-a urat primarul Vergică Șovăilă celor 600 de copii, de la toate grădiniţele şi şcolile din Călăraşi. Adunaţi în salonul cel mare de la Sărata, îl ascultau cu toţii, numai ochi şi urechi. Momentul întâlnirii cu spiriduşii şi cu însuşi Moş Crăciun le acaparase tot interesul…

Emoţiile cresc

calarasi (3)În primul rând de scaune, un băieţel cu ochişorii negri se tot foia, privind nerăbdător spre spiriduşii cu hăinuţe verzi care se pregăteau de spectacol. Deşi sala era plină şi zgomotoasă, atenţia îi fusese acaparată total de ceea ce urma să se întâmple, încât abia dacă ne-a auzit când l-am întrebat cum îl cheamă.

„Manda Darius-Andrei şi sunt în clasa I”, ne-a spus repejor, privindu-ne cu ochişorii săi rotunzi. Nu era hotărât dacă era la a doua sau a treia întâlnire reală cu Moş Crăciun, căruia i-a scris şi acum, ca în fiecare an. „Nu prea am fost copil cuminte şi i-am scris o pagină cu jucăriile şi dulciurile pe care trebuie să mi le aducă”. La o aşa sinceritate, Moşul chiar că nu avea cum să mai dea înapoi!

„Pe mine mă cheamă Ciucă Geanina-Rebeca şi sunt tot în clasa a I”, se recomandă o fetiţă blonduţă, cu o privire jucăuşă. Aflăm repede că este colegă de clasă cu băieţelul Darius şi acum este la a doua întâlnire, în carne şi oase, cu Moş Crăciun, pe care cei mai mulţi copii îl văd doar la televizor. Dar Crăciuniţa intrase deja în scenă, aşa că am pierdut tot interesul fetiţei de a mai dialoga cu noi!

Spiriduşii de la „Steaua Sudului”

calarasi (2)Cei patru spiriduşi se aflau acolo. Hăinuţele lor verzi, cu botine şi căciuliţe roşii, care le cad pe o ureche, sunt urmărite încolo şi încoace de o sală plină de curioşi. Printre ei, şi hâtrul de Grinch, despre care fiecare copil ştie cum a încercat să fure Crăciunul. Iată-l şi acum la fel de răutăcios şi pus pe stricat cheful tuturor. Se învârte în toate părţile, se ascunde după brăduţ şi vrea să oprească muzica şi, astfel, toată distracţia.

Dar noroc cu Crăciuniţa, care ştie cum să îl cuminţească pe poznaşul Grinch. Doar îi are alături şi pe cei aproape 600 de copiii din sală, plus părinţii lor, pe care îi cheamă imediat în ajutor. Copiii nu stau deloc pe gânduri şi trimit aplauze şi încurajări. Muzica şi dansul, tot jocul spiriduşilor de la „Steaua Sudului” (aduşi la iniţiativa primarului Vergică Șovăilă şi cu sprijinul Consiliului Local) îi fac pe copii să uite cu totul de plictiseală şi, timp de mai bine de o jumătate de oră, să urmărească captivaţi tot ce se petrece pe scenă.

Cea mai frumoasă scrisoare

Gavrilescu Daniel-Constantin se înghesuie alături de alţi doi copii pe o băncuţă mai în spatele sălii. Când spiriduşii cântă cu saxofoanele şi trompetele lor, se ridică pe vârful picioruşelor să îi vadă mai bine. Are 6 ani şi îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Crăciun pentru că ştie că l-a întâlnit, tot aici, şi anul trecut. „Am împodobit bradul şi îl aştept şi acasă, dacă vrea să vină, pentru că i-am scris scrisoare”, ne spune privindu-ne, cu seriozitate. „Și ce i-ai scris tu în bileţel?”, suntem noi curioşi. Are mici nelămuriri legate de ce înseamnă un bileţel, apoi ne răspunde încet: „I-am spus că îl iubesc!”. Moşul poate considera una dintre cele mai frumoase scrisori şi suntem şi noi convinşi că-i va aduce lui Daniel maşinuţa cu telecomandă pe care o visează.

calarasiMihai Carina Mădălina este micuţă şi se înghesuie sfioasă în braţele mamei. Are 3 anişori, dar merge la grădiniţă, fiind la grupa piticilor. Pentru ea, emoţiile sunt mari fiindcă pe Moş Crăciun nu l-a văzut decât la televizor, iar acum este prima dată când o să îl privească în faţă. În scrisorica, pe care a scris-o cu ajutorul părinţilor, i-a transmis să-i dăruiască o păpuşică.

Tot o păpuşă, dar una Barbie, îşi doreşte şi Nicolau Dana-Ionela. La vârsta sa, de 7 anişori, îi vine cam greu să creadă că Moşul nu poate să facă rost de una, când toată lumea ştie că există atâtea feluri de păpuşi Barbie, unele care merg pe bicicletă chiar. Dar nu mai e timp de vorbă pentru că a venit cel mai frumos moment.

Și Moş Crăciun a sosit din nou

Adus de spate, mult-aşteptatul Moş Crăciun îşi face apariţia în mijlocul copiilor, care aproape că nu mai ştiu cum să reacţioneze. Moşul este bătrân, cu barbă albă şi a venit încărcat cu daruri pentru fiecare copilaş. De emoţie, prichindeii din primele rânduri aproape că amuţesc de teamă.

Dar întâlnirea cu Moş Crăciun este întotdeauna deosebit de frumoasă. Bătrânul Moş se aşează pe scăunelul său ca să-şi mai tragă sufletul după lungul drum, apoi îi întreabă pe fiecare în parte cum îi cheamă. Pe cei mai mici şi mai timizi, care vorbesc abia şoptit, îi ridică pe genunchi săi. Chiar dacă mai întreabă, obligatoriu, şi despre notele de la şcoală sau, pe cei mici, dacă au fost cuminţi tot anul, la final fiecare este mângâiat pe creştet şi primeşte darul său.

Într-o sală în care 600 de copiii se bucură, magia sărbătorilor a fost creată: Moş Crăciun există şi arată întocmai aşa cum spun poveştile cele mai frumoase…

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU