Când i-am văzut prima dată fotografia, gândul m-a dus la descrierea făcută de tatăl său – “un înger de copil”. Ochii de-un albastru ca cerul ai băieţelului blond de numai 13 ani, Marian Cosmin Buşe, nu trădează nici măcar pentru o clipă drama prin care trece de câteva luni, de când medicii i-au pus un diagnostic dur: osteosarcom humeral stâng. De atunci, lupta pe care o duce cu viaţa, este neîncetată. 70.000 de euro este suma de care are nevoie pentru o intervenţie chirurgicală la clinica AKH din Austria.
Diagnosticul a fost crunt – osteosarcom humeral stâng
Vacanţa petrecută la mare, unde băiatul a înotat şi s-a bucurat de băile de soare, aşa cum numai un copil o poate face, nu prevestea nimic din nenorocirea care avea să se abată asupra lui. În luna octombrie a acestui an, copilul a început să acuze dureri la un umăr, care nu au încetat vreme de câteva săptămâni. Atunci, părinţii au hotărât să meargă cu el la Spitalul Clinic de Urgenţă nr. 1 din Craiova, pentru a vedea dacă este ceva în neregulă. Medicii i-au făcut o radiografie şi i-au liniştit pe părinţi, spunându-le că băiatul lor, Marian Cosmin Buşe, e perfect sănătos. Pentru siguranţă, i-au sfătuit să revină peste câteva zile pentru a fi consultat şi de un specialist în ortopedie pediatrică, care a luat decizia să-i imobilizeze mâna, următorul control urmând să aibă loc peste o săptămână. Atunci a venit şi primul şoc – după mai multe investigaţii, specialistul în pediatrie a spus că este posibil ca băiatul de 13 ani să aibă o tumoră la umăr. Diagnosticul a fost confirmat în urma unui examen RMN – osteosarcom humeral stâng. “Boala copilului meu s-a manifestat rapid, nici nu am avut timp să ne dăm seama ce se întâmplă. Ne tot spunea că îl doare umărul, iniţial am crezut că s-a lovit la joacă, dar când am văzut că durerile nu încetează am luat decizia să mergem cu el la Spitalul de Urgenţă din Craiova, unde I-a fost făcută o radiografie. În primă fază, medicii ne-au spus că nu e nimic în neregulă cu copilul, dar ne-au sfătuit să revenim pentru a fi consultat şi de un specialist de la ortopedie pediatrică. După ce I-a imobilizat mâna specialistul a zis să revenim într-o săptămână, când ne-a spus că este posibil ca băiatul să aibă o tumoră. Când am văzut foia de internare, nu-mi vena să cred că un copil care fusese la mare, înotase cât timp am stat acolo, a făcut o tumoară într-un timp atât de scurt, în două luni. Am luat de urgenţă copilul din spital am făcut un RMN la o clinică particulară, iar diagnosticul a fost crunt: osteosarcom humeral stâng”, povesteşte Octavian Marian Buşe, tatăl băiatului.
“De ce tocmai copilul meu are această tumoră?”
De când au aflat diagnosticul, părinţii băiatului de numai 13 ani, Marian Cosmin Buşe, duc o luptă neîncetată pentru a-i salva viaţa micuţului. Şi nu e deloc uşor să-ţi plimbi copilul din spital în spital, să baţi pe la uşile tuturor medicilor în speranţa că unul din ei îţi va spune că este totul în regulă. Acum, Marian Cosmin urmează un tratament la Spitalul Fundeni din Bucureşti. “De multe ori mă întreb de ce mi s-a întâmplat tocmai mie asta. De ce tocmai copilul meu are această tumoră, şi de ce trebuie să sufere tocmai el, care este un înger de copil! Excepţional de cuminte, silitor şi cu o inteligenţă nativă cum rar întâlneşti. Din fericire, starea lui de spirit este în continuare una bună, înţelege ce i se întâmplă, mai ales că în ultimul timp a stat numai prin spitale, dar e foarte greu…”, mai spune tatăl copilului, Octavian Marian Buşe.
“E groaznic să văd ce îndură băiatul meu”
Sumele care sunt cheltuite pentru tratamentul medical, alimentaţia specială şi pentru deplasările între Craiova şi Bucureşti, sunt foarte mari, iar acum băiatul are nevoie şi de bani pentru o intervenţie de extirpare a tumorei, care va fi făcută la clinica AKH din Austria. În urma discuţiilor avute cu specialiştii, s-a stabilit că suma necesară intervenţiei este de 70.000 de euro, bani pe care părinţii nu îi au. “Există posibilitatea să fie operat la mai multe clinici din străinătatea, dar am luat legătura cu specialiştii de la clinica AKH din Austria. După ce am trimis toate documentele, specialiştii de acolo ne-au comunicat că operaţia costă aproximativ 70.000 de euro. O sumă imensă pentru noi, mai ales că până acum s-au cheltuit foarte mulţi bani pe tratamente, investigaţii, deplasări şi regim special. Este din ce în ce mai greu. La noi în ţară, şansele de supravieţuire se reduc, deoarece sistemul nu încurajează pacientul nici măcar cu şanse mici de supravieţuire. Se consideră o risipă inutilă, de bani în mod special, pacienţii cu şanse mici de supravieţuire fiind un fel de paria ai societăţii. E groaznic să văd ce îndură băiatul meu. Începând de la nenumărate înţepături pentru analize, perfuzii zilnice, durere la cea mai mică mişcare bruscă a corpului şi imposibilitatea de a merge mai mult de 10 metrii pe propriile picioare”, afirmă Octavian Marian Buşe.
Acesta încearcă să obţină formularul E112 – pentru tratamentele în ţările Uniunii Europene, dar procedurile sunt extrem de greoaie: “Este extraordinar formularul E112, dar din nefericire, durează fantastic de mult până îl obţine cineva. Este o adevărată bătălie cu morile de vânt. Tu, ca pacient, trebuie să te ocupi de tot, începând de la alegerea clinicii, deplasări în străinătate, analize traduse”.
Toţi cei care vor să-i întindă o mână de ajutor lui Marian Cosmin Buşe, pot face donaţii în contul deschis la deschis la Raiffeisen agenţia Oltenia.
Cont în LEI: RO68 RZBR 0000 0600 1419 25 97
Titular: BUŞE OCTAVIAN MARIAN (tatăl)