Controale pe teren, în zootehnie

0
623

vaciSpecialiştii Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie au desfăşurat verificări în teren, la fermierii ce au depus cereri unice de plată. Au mai fost controlaţi şi apicultorii din Dolj care, la final, s-a stabilit că au respectat legislaţia cerută. La finele lunii septembrie a.c., eşantioanele stabilite pentru verificare în sectorul zootehnic au fost şi acestea analizate. Inginerii zootehnişti nu s-au rezumat doar la aceste acţiuni, ci au acordat consultanţă tehnică crescătorilor în privinţa beneficiilor înscrierii animalelor în Registrul Genealogic.

Începând cu acest an, controlul în teren, la fermierii care au depus cereri unice pentru a beneficia de sprijin la speciile ovine, caprine şi albine, în cadrul schemelor şi măsurilor derulate prin APIA se efectuează de specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie Bucureşti (ANZ), prin personalul existent la nivelul Oficiilor Judeţene de Zootehnie. Să mai precizăm că acţiunea se desfăşoară în baza Acordului de delegare nr. A 148/08.03.2016 şi nr. 3477/15.03.2016 dintre APIA şi ANZ.

„Controlul în teren s-a făcut, într-o primă etapă, pentru verificarea cererilor depuse de apicultori, în vederea acordării sprijinului financiar comunitar şi naţional de care beneficiază sectorul apicol. Etapa s-a concretizat prin eşationarea la nivelul judeţului Dolj a unui număr de 10 apicultori, aparţinând celor trei asociaţii apicole constituite la nivelul Doljului. În urma finalizării acţiunii la data de 31.08.2016, toţi aceşti apicultori eşantionaţi şi verificaţi au dovedit că respectă cerinţele impuse de legislaţia în vigoare, fără să se înregistreze nereguli care să ducă la penalizarea acestora”, ne-a precizat ing. Andi Nuţă, şef serviciu în cadrul Centrului Teritorial de Zootehnie 4 Sud-Vest Oltenia.andi nuta

Valoarea genetică ridicată începe să conteze

La jumătatea lunii septembrie a.c., specialiştii din ANZ Dolj au demarat şi controlul la exploataţiile ce au depus cereri de sprijin în sectorul zootehnic. Au fost incluse în eşantionul de verificare nouă exploataţii. „Se poate observa faptul că, în mod susţinut, de la an la an, ajutoarele naţionale tranzitorii au scăzut ca valoare, iar sprijinul cuplat în sectorul zootehnic a crescut. Fapt ce conduce la concluzia că, pe viitor, vor fi ajutaţi preponderent fermierii care deţin animale cu valoare genetică ridicată, ce sunt cuprinse în controlul performanţelor productive, verigă esenţială în lanţul înregistrării în registrul genealogic”, mai precizează ing. Andi Nuţă.

Specialiştii ANZ au explicat şi au acordat consultanţă tehnică fermierilor cu privire la avantajele înscrierii animalelor în Registrul Genealog şi, implicit, solicitarea sprijinului cuplat zootehnic pentru speciile ovine, caprine, taurine pentru lapte şi pentru carne. „Această condiţie nu este una menită să descurajeze crescătorii de animale, ci, din contră, una care să îmbunătăţească veniturile fermierilor, prin creşterea mediei producţiei şi vânzarea la preţuri mult mai bune a animalelor şi tineretului de reproducţie care, din momentul înscrierii părinţilor şi respectiv bunicilor în Registrul Genealogic, vor avea în mod categoric certificate de origine, care să le ateste valoarea genetică şi puritatea rasei”, a mai adăugat ing. Andi Nuţă.

Domnia sa mai arată că, la ora actuală, cererea de animale de origine la nivel naţional depăşeşte oferta internă, dar, de la an la an, datorită măsurilor luate, balanţa începe să se echilibreze şi valoarea genetică a animalelor din România să fie certificată şi de acte care dovedesc acest lucru.