Iohannis a discutat cu Cioloş despre situaţia refugiaţilor şi bugetul pe 2016

0
95

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au avut, ieri, la Palatul Cotroceni, o primă întâlnire de la instalarea noului guvern, discuţiile vizând situaţia refugiaţilor în contextul ultimelor evenimente din Europa şi proiectul bugetului de stat pentru anul 2016. “Discuţiile au vizat probleme de actualitate, precum situaţia refugiaţilor în contextul ultimelor evenimente din Europa şi construcţia bugetului de stat pentru anul 2016”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, în condiţiile în care proiectul bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale trebuie transmise cu celeritate Parlamentului spre dezbatere şi adoptare, “cei doi oficiali au fost de acord că actul normativ trebuie să aibă la bază o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea României astfel încât, în următoarele luni, să poată fi puse bazele reformelor în domeniile cele mai importante”.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, duminică seară, că Guvernul intenţionează să menţină în buget măsurile din Codul Fiscal, dar şi creşterile salariale “în măsura în care va fi posibil”, arătând că, în ceea ce priveşte majorarea cu 10 la sută a salariilor pentru bugetari trebuie aşteptată promulgarea. “Trebuie să aşteptăm promulgarea, oricum, în scenariile de calcul pe care o să le facem, o să luăm şi acest lucru în considerare, dar trebuie să vedem ce se întâmplă cu finalizarea, să spun aşa, a procesului legislativ. Cel mai mult ce putem noi face cu bugetul este să împingem deficitul până la 3 la sută, să nu depăşească 3 la sută. Şi aşa riscăm pe termen lung să avem probleme de credibilitate care riscă să afecteze investiţiile în economia românească, dar în momentul de faţă cred că am avea argumentele să putem justifica un deficit de până la 3 la sută”, a arătat Cioloş, la Digi 24. Primul-ministru a subliniat faptul că aceste creşteri salariale cu 10 la sută trebuie însoţite de “un pachet de investiţii”.