„Securitatea energetică în Zona Extinsă a Mării Negre, contributor la securitatea energetică europeană”

0
356

Timp de trei zile, în perioada 19 – 21 noiembrie 2014, la Palatul Parlamentului, a avut loc conferinţa internaţională cu tema „Securitatea energetică în Zona Extinsă a Mării Negre, contributor la securitatea energetică europeană”. Evenimentul a avut ca scop realizarea unei viziuni prospective asupra a ceea ce va însemna energia pentru Europa în contextul global din 2035, plecând de la faptul că orice proiect energetic se realizează în circa 20 de ani.  Cu peste 150 de participanţi, care au inclus înalţi oficiali, reprezentanţi importanţi din mediul de afaceri şi experţi cu renume din țările din regiunea Mării Negre, evenimentul s-a dovedit extreme de interesant.

Au fost prezenţi şi au susţinut prelegeri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi consilierul prezidenţial Iulian Chifu. Principalele subiecte dezbatute de specialistii în domeniu s-au referit la tensiunile dintre soluţiile dictate de ratiuni economice, de business şi cele discutate de condiţionări şi opţiuni politice”, politica energetică europeană comună şi “raportul regional versus european în politicile comune energetice”, precum şi la raportul între diferitele tipuri de energie – energie electrică, hidrocarburi, noile energii verzi. “România are o poziţionare geografică privilegiată în sud-estul Europei, în regiunea Mării Negre. Pot vedea acest privilegiu din două perspective, în sensul că putem avea un rol în această regiune şi că avem oportunităţi uriase.  România are o dezvoltare economică diferită de a altor ţări occidentale şi este important să nu rămânem doar o ţară de tranzit pentru regiunea Marii Negre. Sigur, aflându-ne lângă Marea Neagra şi beneficiind de resurse potenţiale, trebuie să ştim cum să negociem cu partenerii nostri să devenim, astfel, şi producator”, a declarat Elena Popescu, director general în cadrul Departamentului pentru Energie, citată de Agerpres.

“Proiectul Iaşi Ungheni este declaraţia de independenţă a Republicii Moldova faţă de Rusia”

Politica energetică comună europeană şi dezbaterile cu privire la forma şi ambiţiile unei astfel de politici sunt de interes major în prezent şi vor avea un impact major asupra viitorului. Apoi, politicile economice s-au dovedit a avea o componentă regională puternică. Raportul dintre regional faţă de prezenţa Europei în politici comune de energie, riscurile şi oportunităţile pentru ţările de frontieră şi de interfaţă care se angajează în alte zone (din afara Europei), este un subiect principal de interes pentru discuţii în acest domeniu. Prezent la conferinţă, jurnalistul şi expertul în energie Ioan Preasca din Republica Moldova a semnalat faptul că au trecut aproape trei luni de zile de la inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, dar prin el nu a curs nici măcar o picătura de gaz şi există temeri că va fi la fel se va întâmpla şi în 2015. “Proiectul Iaşi Ungheni este declaraţia de independenţă a Republicii Moldova fata de Rusia (…) Au trecut atâtea luni dar nicio picătură de gaz nu a trecut prin acest gazoduct. În societate se pune deja întrebarea când vom avea alternative la Gazprom şi există temeri că nu vom avea alternative nici la anul”, a expus Prească, citat de The Epoch Times România.

Secţiunea 1 – Provocări actuale de pe pieţele de energie electrică. Piaţa unică vs soluţii regionale

–  Riscuri și oportunităţi induse de cuplare a pieţei. Soluţii pentru fructificare a surselor de producere ieftine şi de acoperire a deficitelor regionale

–  Provocări globale, soluţii regionale

Secțiunea 2 – Marea Neagră între potențial și certitudine. Teze și antiteze cu privire la conturarea unui nou pol de resurse de hidrocarburi

– Condiții necesare pentru investiţiile în energetice mari – proiecte financiare

– Zona de confluență a pieţelor şi a capacităţii industriale din Europa şi Asia – Marea Neagră. Probleme politice şi de securitate

Secțiunea 3  – Provocările energetice vs mize geopolitice

– Future Energy. Este nevoie de o schimbare de pilonii de bază ale mixului de energie?

– Rolul regiunii în furnizarea de opțiuni de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor europeni majore. Concurente sau complementare: GNL, Nabucco reconfigurat, South Stream, a interconectărilor și capilarele.

Secțiunea finală  – Provocările legate de energie, față de mizele geopolitice.

– Securitatea resurselor energetice pentru ţările europene: conflicte armate, conflicte îngheţate, politici divergente între UE şi statele din WBSR.