Marina Câmpeanu, despre Legea asistenţei sociale: “Toate tăierile de cheltuieli sunt pe seama celei mai defavorizate categorii ale societăţii”

0
284

Deputatul PNL Mariana Câmpeanu a fost, ieri, la Craiova, unde a discutat despre Legea asistenţei sociale, despre care spune că “a fost votată într-o manieră nu tocmai ortodoxă”, argumentând prin faptul că mai mulţi colegi de-ai săi, membri PNL, care nu au votat noua lege, s-au trezit că altcineva a făcut acest lucru în locul lor.

“Legea asistenţei sociale a fost votată ieri, în Parlament, într-o manieră nu tocmai ortodoxă. Am fost convinşi că puterea nu are majoritatea necesară în sală, am vrut să controlăm votul, dacă nu cumva se folosesc din nou mai multe cartele, aşa cum s-a mai întâmplat, dar nu am apucat să anunţăm acest lucru că legea a fost imediat supusă la vot şi a trecut. Au fost colegi care nu au votat, dar în locul lor au apărut alte voturi. Este clar că în Parlament se întâmplă în continuare lucruri care nu au nici o legătură cu democraţia”, a afirmat Mariana Câmpeanu.

Deputatul PNL a explicat că era nevoie de o nouă lege a asistenţei sociale, dar că aceasta nu va rezolva în nici un caz problema fraudări sistemului şi că, de fapt, singurul ei scop este acela de a micşora ponderea cheltuielilor cu asistenţa socială: “Nu contest faptul că această lege este necesară şi ea trebuie să se adapteze atât prevederilor din Uniunea Europeană, cât şi transformărilor care au avut loc în societatea românească. Dar în nici un caz nu rezolvă problema care ne este pusă pe tapet în fiecare zi, referitoare la fraudarea sistemului. Este o lege-cadru şi, ca atare, ea trebuia să rezolve toate problemele de principiu ale asistenţei sociale în România. Adevăratul scop al acestei legi este de a micşora ponderea cheltuielilor cu asistenţa socială în PIB-ul României. Grav este faptul că toate tăierile de cheltuieli sunt pe seama celei mai defavorizate categorii ale societăţii”.

“USL a pregătit un program de politic sociale”

Fostul ministru al Muncii din partea PNL, Mariana Câmpeanu, e explicat că USL a întocmit un program de politici sociale care are drept scop combaterea sărăciei, iar principala măsură care se regăseşte în el o reprezintă asigurarea de noi locuri de muncă. De asemenea, programul prevede şi o serie de măsuri pentru sprijinirea familiei. “USL a făcut un program de politici sociale care are ca scop, în primul rând, combaterea sărăciei, pentru că România este cea mai săracă ţară a Uniunii Europene. Principalele măsură de combatere a sărăciei, prevăzute în acest program de politici sociale, va fi asigurarea de noi locuri de muncă. Am propus puterii asigurarea un milion locuri de muncă până la sfârşitul mandatului, refacerea clasei de mijloc şi o transparenţă clară în cheltuirea banilor publici. În România avem cel mai mare cost pe forţa de muncă şi propunerea noastră – pe care o s-o prezentăm şi ca amendament la bugetul pe anul viitor – este scăderea contribuţiilor sociale cu 5% şi creşterea salariului minim la 800 de lei. Aceste două măsuri corelate nu vor aduce un deficit la bugetul de asigurări sociale, pentru că numărul persoanelor care au salariul minim pe economie deja a depăşit un milion de persoane. Atunci când am făcut prima dată această propunere, domnul prim-ministru Boc spunea că nu suntem responsabili, dar acum şi UE a făcut un studiu şi o recomandare pentru asigurarea unui salariu minim, decent în fiecare ţară, iar pentru România s-a propus suma de 837 de lei. Propunerea noastră a fost de 800 de lei şi am auzit ieri (n.r. – marţi, 22 noiembrie) că şi Guvernul se gândeşte să crească salariul minim pe economie de la 670 de lei la 700 de lei. În afara faptului că principalul scop va fi crearea de noi locuri de muncă, avem o serie întreagă de măsuri care privesc asigurarea familiei cu un trai decent şi a măsurilor oportune pentru a încuraja dezvoltarea familiei în România, pentru că avem cea mai mică natalitate şi cea mai mare mortalitate infantilă. Măsurile care le vom lua pentru sprijinirea familiei se îndreaptă către tichetele sociale pentru rechizite şi alte beneficii sociale şi introducerea acestor tichete şi pentru alte activităţi”, a conchis deputatul PNL Mariana Câmpeanu.