ALDE DOLJ:Cine are interesul să afecteze securitatea energetică a României

0
312

Deputat Ion Cupă: ”Este nevoie de o dezbatere serioasă asupra modului în care sunt apărate interesele legitime ale statului român”

O acțiune cu implicații majore asupra securității energetice a României se derulează,în aceste zile, fără ca principalii responsabili în statul român să exprime vreun punct de vedere.

Toate unitățile miniere de carieră care deservesc Complexul Energetic Oltenia au acorduri de mediu contestate în instanță la Tribunalul București de către Bankwatch- un ong internațional de mediu foarte influent.

Astfel, Acordul de mediu din data de 2. 01. 2016,dat de Agenția pentru Protecția MediuluiGorjpentruSocietateaComplexul EnergeticOltenia, sucursala Divizia minieră Târgu Jiu, Unitatea minieră de carieră  Roșia, tocmai  a fost  anulat, printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel București, motivarea instanței urmând să aparăîn 10 -15 zile.

În aceste condiții, dacă Unitatea MinierăCariera Roșia – cea mai mare carieră de cărbune din Europa- se inchide ( ea asigură 35% din alimentarea TERMO Rovinari),unul din grupurile TERMO Rovinari este nevoit, la rândul său, să se închida. Efectele economice si sociale vor fi extrem de grave. CEO riscă sa fie  puternic destabilizat economic iar sute de familii vor  fi afectate de pierderea locurilor de muncă.

Foarte important de reținut faptul căacesta este primul dosar-din cele câteva zeci de dosare aflate pe rol-în care instanța a dat o hotârăre definitivă. Acest lucrupoate crea un precedent nefast și pentru celelalte dosare în care se cere,de către Bankwatch, închiderea carierelor care deservesc CEO Oltenia.

Fac un apel,în calitate de parlamentar din Oltenia, către toți factorii responsabili din statul român să se aplece cu atenție asupra acestei realități cu potențial exploziv din economia românească.

Cine și în ce fel a reprezentat interesele CEO în acest proces?! Ce a generat pierderea procesului la Curtea de Apel București după ce procesul fusese câștigat în toate celelalte instanțe?! Ce se va întampla cu celelalte dosare?

Opinia publică are dreptul săștie realitatea.Conducerea CEO, Ministerul Energiei, ceilalți actori cu responsabilități publice trebuie să ofere răspunsuri și soluții. Oprirea activității la cariere ar însemna îngroparea CE Oltenia și afectarea gravă a securității energetice a României! Cine are interesul ca acest lucru să se întâmple?!

Guvernul României  ar puteași trebuie să intervină cu o soluție, chiar dacă, mai întâi, cu una pe termen scurt – dispunerea continuarii activității temporare fără aviz la Cariera Roșia.Pentru asta trebuie să avemînsăun guvern funcțional, cu  ministru la Energie.Adică să ieșim din acest blocaj total păgubos.

Nu mai e timp de pierdut cu dezbateri sterile, fără orizont.Sunt teme majore pe agenda reală a societății noastre care trebuie abordate frontal.

Partidele politiceși liderii lor trebuie săînțeleagă repede provocările majore la adresa României cărora trebuie să le dea răspunsuri clare și competitive.

Până nu e prea târziu!

ION CUPĂ

Deputat ALDE de Dolj