Concert în cadrul turneului național “100 x Enescu”

0
191

Astă-seară, ora 19.00, craiovenii sunt așteptați la unul dintre cele mai insolite evenimente muzicale ale toamnei: concertul din cadrul Turneului național “100 x Enescu”, organizat de dirijorul Cristian Lupeș și Bucharest Festival Orchestra. Concertul va avea loc la sala de concerte a Filarmonicii “Oltenia”, partener al evenimentului.

Prin Turneul național “100 x Enescu”, nonconformistul dirijor propune publicului o inedită apropiere de muzica contemporană românească, refăcând celebrul turneu pe care tânărul George Enescu îl iniția și susținea anual, cu mai bine de un secol în urmă, pentru a stimula creația muzicală românească. Programul cuprinde: Dansuri românești de Béla Bartók; 5 of Millenium de Liviu Dănceanu; Octuor op. 7 de George Enescu.

Instrumentiștii Bucharest Festival Orchestra care vor însufleți turneul sunt: vioară – Diana Jipa, Cristina Pașa,Tiberiu Branga, Alexandru Marian; violă – Emanuel Vots, Mădălina Penciu; cello – Bogdan Postolache, Eduard Zecheru.

Turneul național 100 x Enescu” se desfășoară în perioada 31 august – 8 noiembrie, la Tescani (31 august), Satu Mare (23 septembrie), Oradea (24 septembrie), Cluj-Napoca (25 septembrie), Onești (28 septembrie), Craiova (24 octombrie), Sibiu (27 octombrie) și București (23 şi 28 octombrie și 8 noiembrie). Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

«Ideea Turneului național “100 x Enescu” de promovare a muzicii contemporane românești în an Centenar i-a venit lui Cristian Lupeș ca o continuare firească, la 100 de ani distanță, a turneelor pe care marele compozitor le susținea pentru a strânge fonduri și a oferi, an de an, Premiul Național de Compoziție „George Enescu“ celor mai talentați creatori români de muzică academică. În 1918, Premiul Național de Compoziție ajunsese la a cincea ediție. Era un premiu pe care Enescu îl înființase pe când era foarte tânăr (și pe care avea să-l organizeze, timp de mai bine de 30 de ani) observând amploarea pe care o luaseră, la vremea aceea, stilurile muzicale facile – romanțe, vodeviluri, operetă – și dorindu-și să stimuleze și să direcționeze creația muzicală românească spre Vest», spun organizatorii evenimentului.

 

Cristian Lupeș: „Enescu și-a propus ca, din punct de vedere muzical, România să intre în Europa. Și a reușit. Ne vom reaminti atât de inițiatorul cât și de câștigătorii acestui demers salvator al muzicii academice românești, interpretând, în cadrul turneului, lucrări a trei compozitori români, creatori de școală și vizionari: Béla Bartók – poate cel mai atras compozitor de activitatea de culegere de muzică tradițională și folclor, pe care apoi a teoretizat-o și a introdus-o în propriile lucrări, Liviu Dănceanu –profesor al majorității muzicienilor din cadrul Bucharest Festival Orchestra, un mare compozitor dar și un scriitor și eseist al problematicilor muzicale teoretice și estetice și, nu în ultimul rând, George Enescu, vizionarul care a pus bazele compoziției românești de sorginte europeană”.

 

Bilete la concertul Turneului “100 x Enescu”, de la Filarmonica “Oltenia”, se pot achiziționa de la Agenția de bilete,în limita locurilor rămase disponible.