Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru: „Evoluțiile din Marea Azov sunt încă o ofensivă a Rusiei împotriva Ucrainei”

0
323

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a atras atenția în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, asupra ofensivei Federației Ruse din Marea Azov, capabilă să pună în pericol întregul flanc estic al NATO. Declarația eurodeputatului român vine în contextul celei mai recente dezbateri privind anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia și evoluțiile din regiune, în prezența Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Construcția podului din Kerci și evoluțiile din Marea Azov sunt încă o ofensivă a Rusiei împotriva suveranității, securității și integrității teritoriale a Ucrainei și o încălcare clară a dreptului internațional.

Nu încape îndoială că, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, susținerea separatiștilor din Ucraina de Est, suspendarea livrărilor de gaze, alegerile ilegale din teritoriile ocupate și războiul cibernetic, aceasta este o mișcare suplimentară a Rusiei pentru a destabiliza Ucraina din toate colțurile.

Grupul S&D susține încă o dată Ucraina și solicită unitatea și hotărârea Uniuni Europene în gestionarea acestei probleme. Este extrem de important ca situația să fie inversată iar navigația și utilizarea Mării Azovului să se facă în baza Dreptului Maritim Internațional. UE trebuie să acționeze ca mediator între Kiev și Moscova pentru a ajunge la o soluție diplomatică și pentru a evita escaladările ulterioare.

Este în interesul statelor membre să aibă navigație liberă în Marea Azov și să evite militarizarea similară cu cea a Mării Negre, care pune în pericol securitatea întregului flanc estic al NATO, securitatea țărilor Baltice, dar și a României și Bulgariei.”