Bănia şi-a omagiat Minunea

0
439

Mii de oameni l-au petrecut ieri pe Ilie Balaci pe ultimul drum, care a început de pe stadionul „Ion Oblemenco” a continuat prin centrul Craiovei şi s-a oprit la cimitirul Sineasca

Toamnă cernită peste Bănia care şi-a pierdut Minunea fotbalistică. Ilie Balaci a fost purtat ieri pe ultimul drum, cu onoruri militare, cu lacrimi, flori, cu lumea scandându-i numele la ieşirea pentru ultima dată din arena „Ion Oblemenco”, locul unde a scris istorie. A fost o zi încărcată, grea, imposibilă. Optarul magic al Craiovei a fost pentru ultima dată la centrul terenului de joc, dar nu pentru a începe un meci, ci pentru ca poporul alb-albastru să-şi ia adio de la el. Imagini cu URIAŞUL FOTBALIST s-au desfăşurat pe ecranele arenei, iar pe inelul de reclame au curs permanent mesajele „Balaci, de la 8 la infinit” şi „Te vom iubi mereu”. Momentul a fost cumplit pentru familie, care i-a primit şi i-a privit, pe rând, cum au venit să-l omagieze pe Iliuţă: colegii, prietenii, fraţii săi din Craiova Maxima, oficialităţile locale, cât şi foşti adversari, care în acelaşi timp i-au fost amici devotaţi. Gică Craioveanu, Gică Popescu, Gică Hagi, Gabi Popescu, Lupescu, Mircea Lucescu, Lupu, Orac, Răducioiu, Andone şi mulţi alţii au trecut pe la catafalcul amplasat în mijlocul stadionului. Jucătorii Ştiinţei, dar şi echipele de sală ale municipalităţii au venit să-şi prezinte omagiul în faţa celui mai reprezenativ sportiv al oraşului, un adevărat brand al Craiovei. Bulevardul Ştirbei Vodă, pe care se află arena „Ion Oblemenco” şi pe care a pornit pe ultimul drum, se va numi de acum încolo „Ilie Balaci”. „Minunea Blondă” a părăsit arena în aplauzele, scandările, torţele omagiale şi lacrimile celor peste 2.000 de oameni. Pe fundal s-a auzit melodia „Vis pierdut”, a bunului său prieten de la Iris, Cristi Minculescu, refren mai potrivit ca oricare altul pentru acest moment: „Tot ce-am vrut a fost ca timpul să mai stea/ Nu mai mult ca viaţa mea/Nu îmi pare rău de anii ce-au trecut/ Ei mi-au dat ce n-am avut…” Cortegiul s-a deplasat apoi agale spre Biserica Sf. Ilie, unde s-a ţinut slujba memorială, apoi a străbătut centrul Craiovei, împânzit de lume, până la cimitirul Sineasca, de unde legenda alb-albastră va veghea veşnic asupra Ştiinţei, pe care înnobilat-o cu harul său neasemuit.

Mesaj de condoleanţe de la şeful FIFA

Inclusiv preşedintele FIFA, Giani Infantino, a ţinut să transmită un mesaj de condoleanţe din partea forului mondial. „Vă rog să acceptați condoleanțele mele pentru dispariția lui Ilie Balaci, fost internațional și antrenor. În cariera sa, a adunat 65 de selecții în echipa națională a României, în perioada 1974-1986. La nivel de club, și-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Universitatea Craiova. În 11 sezoane, a câștigat de două ori campionatul, în 1980 și 1982, și de patru ori a cucerit trofeul Cupei. După încheierea carierei de jucător, a antrenat mai multe echipe din România, Africa și Orientul Mijlociu, devenind un manager de succes, cucerind 22 de trofee. În numele întregii comunități fotbalistice internaționale, v-aș fi recunoscător dacă puteți transmite condoleanțele noastre familiei și celor dragi. Ne-am dori ca, într-o oarecare măsură, cuvintele noastre să aducă puțină pace și alinare în aceste momente triste”, a scris președintele FIFA în mesajul de condoleanţe.