Elevi şi militari, faţă în faţă, de Ziua Armatei, la Colegiul Naţional „Carol I”

0
414

Colegiul Naţional „Carol I” a fost, ieri, gazda unui eveniment emoţionant – militari profesionişti, alături de elevi ai Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, au venit în faţa tinerilor şi le-au explicat ceea ce înseamnă viaţa de ostaş, cu bune şi cu rele. Manifestarea face parte din suita acţiunilor de acest gen, ocazionate de Ziua Armatei Române, sărbătorită pe 25 octombrie.

Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova a fost, ieri, arhiplină. Elevi ai instituţiei de învăţământ au ţinut să participe la manifestările dedicate apropiatei sărbătoriri a Zilei Armatei Române. „Copiii sunt foarte interesaţi de prezenţa militarilor şi se arată receptivi la ceea ce văd şi aud. În sala de sport este  organizată o expoziţie pe tematică militară, cu tot ceea ce presupune aceasta, de la materiale de prezentare, până la tehnică de luptă. Cu toţii ne îndreptăm gândurile spre înaintaşi şi vrem să le aducem recunoştinţa noastră”, a precizat prof. Angel Cristian Stăiculescu, director al Colegiului Naţional „Carol I”.

Exemple pentru adolescenţi

Întreaga manifestare a fost moderată de cpt. Mihai Stăncioiu, ofiţer de relaţii publice în cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est Craiova, cea care are în componenţa sa forţe din cadrul NATO. «Este a VI-a ediţie a proiectului „Armata Română în şcoli” şi ne bucurăm de un real succes când venim în faţa voastră. Sunteţi tineri şi aveţi exemple pe care trebuie să le urmaţi. Ca o noutate, am adus, azi, un ofiţer din Brigada Multinaţională, canadian, Ryan Dickie, care va vorbi şi va răspunde la întrebări», a menţionat Mihai Stăncioi. Ryan nu s-a lăsat prea mult aşteptat şi a intrat într-un dialog cu elevii, fără inhibiţii, discuţia fiind purtată în limba engleză. A răspuns la toate întrebările, nu a fost complexat şi a arătat că este un adevărat prieten. Odată momentul consumat, cpt. Mihai Stăncioiu a continuat: «Vom aduce în faţa voastră  ofiţeri şi subofiţeri români care să vă împărtăşească din experienţa lor. Îi am lângă mine pe trei reprezentanţi ai Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii negri”, unitate cu o mare experienţă în teatrele de operaţiuni din Afganistan, Irak, Bosnia etc.:  lt. Raluca Preda, slt. Daniel Roşu, plt. Cristian Bălan, care vă pot explica mai multe». Tinerii au ridicat foarte multe probleme, de la cât cântăreşte un echipament de luptă, cu  ce probleme s-au confruntat, dacă au omorât terorişti, până la ajutorul dat populaţiei civile. Răspunsurile nu au întârziat, dar unul ni s-a părut foarte bun, cel al plt. Cristian Bălan, un om cu o experienţă de 15 ani: „La prima misiune, în Afganistan – eram pe picior de plecare – a venit un băieţel la mine, să nu fi avut mai mult de 6-7 ani, care m-a rugat să-l ajut să meargă la o şcoală. În zona respectivă nu era posibil, dar am vorbit cu colegii mei pentru ce este de făcut. Ei bine, după câţiva ani, când m-am întors, şcoala era ridicată, iar copilul învăţa acolo. Cam asta facem noi, în principal, în aceste teatre, protejăm şi ajutăm populaţia civilă. Este numai un exemplu, dar pericolele sunt la tot pasul. Cel mai greu este că nu-i avem pe cei apropiaţi lângă noi. Şi mai este ceva – acolo, în condiţii grele, avem încredere unul în altul, suntem o adevărată familie”.

Dialog între reprezentanţii aceleiaşi generaţii

Cum copiii erau interesaţi şi de o viitoare carieră, la întâlnire a fost prezent şi plt. adjt. Liviu Mutuleanu, reprezentant al Centrului Militar Zonal Dolj, instituţia care face recrutări, pe baza cererilor, pentru cariera militară profesionistă, care a menţionat: „Avem elevi de excepţie, aşa cum sunteţi şi voi. În sală, sunt convins, sunt mai mulţi tineri de clasa a VIII-a, care sunt la început de drum, decât cei de a XII-a, care şi-au trasat un viitor Dar, vă mai spun ceva: când eram tânăr, ca voi, nici eu nu ştiam ce mă aşteaptă, însă aşa am crezut eu de cuviinţă, atunci, şi nu regret”. Însă, poate, cel mai aşteptat moment pentru adolescenţi a fost cel în care au putut vorbi cu doi reprezentanţi ai generaţiei lor, Miruna Slotea şi Răzvan Micu, de la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova.  Copiii din sală i-au chestionat pe diverse probleme, de la programul zilnic, restricţiile la care, dacă este cazul, sunt supuşi, până la repetenţie şi treptele care trebuie trecute şi de ce au ales acest liceu. Răspunsurile nu au întârziat să apară: «Eram elevă la Colegiul Naţional „Elena Cuza” şi eram fascinată de mică de ceea ce îmi povestea bunicul, care este militar de carieră, şi-mi plăceau defilările la care participam. Anul trecut, când s-a reînfiinţat Liceul Militar, nu am stat pe gânduri. Este un program mai strict, faţă de al vostru, cu trezire la ora 6 dimineaţa (n.r. – din sală s-a auzit un „off” colectiv) şi cu un orar structurat, inclusiv timp de studiu» – Miruna. „La mine a fost ceva aşa, ca o doză de nebunie. Mă pregăteam pentru altceva, dar, dintr-o dată, am zis să merg la „Militar”. Este adevărat, este un program mai strict, seara la ora 22.00 se dă stingerea, dar, fără acest program nu am putea face faţă orarului de a doua zi. Sigur că avem şi timp liber, însă trebuie să ni-l controlăm” – Răzvan Micu, venit din Târgu Jiu.