Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz: Acordul UE-Canada ar trebui semnat săptămâna viitoare

0
46

martin-schulz

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că acordul de liber-schimb între UE şi Canada ar trebui semnat săptămâna viitoare şi a spus că este optimist în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor din interiorul Uniunii Europene. ”Sunt foarte optimist că putem rezolva problemele pe care le avem în interiorul Uniunii Europene”, a spus Schulz, în urma unei întâlniri cu ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland, şi înaintea discuţiilor cu premierul Valoniei, Paul Magnette. ”Sperăm foarte mult, sper foarte mult, că mă voi putea întoarcea aici în câteva zile cu premierul meu (n.r. Justin Trudeau) şi că vom putea, aşa cum am plănuit, să semnăm acest acord cu Europa pe data de 27”, a spus la rândul său, Chrystia Freeland.

Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA) ar trebui semnat joi, dacă se obţine aprobarea Guvernului din regiunea Wallonia.

Anterior, Martin Schulz scria pe Twitter că UE doreşte noi discuţii privind acordul CETA cu statul canadian şi cu Guvernul regiunii belgiene Wallonia. Acesta anunţa că uma să aibă discuţii cu ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland şi cu premierul regiunii Wallonia, Paul Magnette. “Nu putem să ne oprim pe ultima sută de metri”, a scria Martin Schulz pe pagina sa de Twitter.

Canada s-a arătat dispusă să ”oprească ceasul” până când UE îşi va rezolva problemele interne, a declarat anterior Schulz, pentru postul german de televiziune ARD. În consecinţă Freeland şi-a amânat întoarcearea, în Canada, a adăugat el.

Negocierile de vineri dintre Uniunea Europeană, Canada şi Guvernul regiunii belgiene Wallonia pe tema Acordului de parteneriat comercial au eşuat. Ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland, a părăsit, la ora 16.00, sediul Guvernului regiunii belgiene Wallonia, anunţând sfârşitul şi eşecul negocierilor pe tema CETA.

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia din raţiuni de ordin social şi ecologic, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului, discuţiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziţie de compromis pentru a se depăşi opoziţia regiunii belgiene Wallonia faţă de Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.

Pentru ţara noastră, semnarea acordului CETA reprezintă ridicarea vizelor din 2017 pentru românii care merg în Canada. După eşecul negocierilor de vineri seara, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România va continua demersurile pentru aplicarea acordului privind eliminarea vizelor de călătorie în Canada chiar dacă nu va fi semnat parteneriatul comercial UE-Ottawa.