Apelul lui Boerică a început cu o amânare

0
47

Curtea de Apel Craiova a început judecarea apelului formulat de procurorii DIICOT, dar şi de Genică Boerică şi ceilalţi trei inculpaţi din dosarul rambursărilor ilegale de TVA, în valoare de peste 2,65 milioane de lei, împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Dolj în luna mai a.c. 

Genică Boerică

Pe 22 mai, la mai bine de patru ani de la trimiterea în judecată, Genică Boerică, Radu Constantin Drăgan, Aurel Dorian Prie şi Florentin Şargarodschi au fost găsiţi vinovaţi şi au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Boerică a primit cea mai mare pedeapsă, respectiv 7 ani şi 6 luni de închisoare, Drăgan – patru ani, Prie – cinci ani şi şase luni, iar Şargarodschi – trei ani şi jumătate. În plus, instanţa de fond a mai dispus obligarea inculpaţilor la plata sumei de 1,1 milioane de lei către ANAF Bucureşti (atât cât a rămas neachitat din prejudiciul creat prin activitatea infracţională) şi a câte 3.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Atât inculpaţii, cât şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova au făcut apel împotriva sentinţei Tribunalului Dolj, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel Craiova pe 17 septembrie a.c. Primul termen a fost pe 12 octombrie, când s-a amânat judecarea din cauza lipsei de apărare a inculpaţilor, iar următorul termen este pe 26 octombrie a.c.

Reamintim că procurorii craioveni din cadrul DIICOT i-au trimis în judecată, în februarie 2008, pe Genică Boerică, Radu Constantin Drăgan, Aurel Dorian Prie şi Florentin Şargarodschi pentru constituire, respectiv aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare, ţinta finală constituind-o, potrivit anchetatorilor, obţinerea ilegală de rambursări de TVA în cuantum de peste 2,65 milioane de lei. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut faptul că inculpatul Genică Boerică i-a instigat, în mod repetat, în perioada martie – septembrie 2004, pe ceilalţi trei inculpaţi ca, prin mijloace frauduloase, să-i inducă în eroare pe reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj şi să obţină în mod ilegal suma respectivă pentru societăţi comerciale pe care le administrau doar scriptic (SC KIKI IMPEX COM SRL Bucureşti, SC STONEART & DESIGN SRL Craiova şi respectiv SC REGINA SRL Craiova), dar care se aflau sub controlul direct al omului de afaceri craiovean. Era vorba, concret, despre trei rambursări ilegale de TVA, obţinute de membrii grupării infracţionale în numele societăţilor comerciale SC REGINA SRL Craiova (în mai şi iulie 2004) şi, respectiv, SC DRAGSTRO SRL Craiova (în septembrie 2004). Mai mult, în perioada mai 2004 – ianuarie 2005, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Boerică i-a determinat pe ceilalţi inculpaţi să dispună, direct sau prin intermediar, retragerea sau transferarea din conturi deschise la unităţi bancare din municipiul Bucureşti şi Craiova a întregii sume care a făcut obiectul rambursărilor ilegale de TVA.