Fără rujeolă, dar cu râie şi păduchi, la început de an şcolar

0
369

paduchiAproape 250 de elevi doljeni s-au întors la şcoală, după vacanţa de vară, cu râie şi păduchi. Situaţia se repetă an de an, semn că la capitolul igienă mai este mult de lucrat. Controlul a fost efectuat după începerea anului şcolar, în 641 de unităţi de învăţământ, atât din mediul rural cât şi din oraşe. Pe lângă aceste cazuri ce reflectă lipsa de igienă, medicii au diagnosticat şi destui copii cu varicelă, angină, micoze sau alte boli infecţioase. În urma triajului epidemiologic, nu a fost descoperit însă niciun caz de rujeolă.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, triajul epidemiologic după vacanţa de vară s-a realizat în 213 de şcoli din mediul urban şi 428 de unităţi de învăţământ din rural. Din cei 77.328 de elevi înregistraţi în documentele şcolare, au fost examinaţi 43.303 de elevi din mediul urban şi 17.547 din rural, probleme fiind depistate la 669 de elevi. Cele mai multe afecţiuni au fost descoperite în şcolile din oraşe, înregistrându-se 437 de cazuri. Nici în mediul rural nu au fost puţine situaţii de acest gen, 232 de elevi fiind diagnosticaţi cu diverse probleme.

Ce au scos la iveală controalele medicilor

În urma controalelor efectuate în primele două săptămâni ale noului an şcolar, medicii au descoperit, printre altele, şapte cazuri de scabie (râie), trei în şcoli din mediul urban şi patru în rural. Mult mai multe sunt însă cazurile de pediculoză (păduchi), fiind descoperite la 146 de elevi din urban şi 95 în rural. În total, nu mai puţin de 241 de cazuri.

Tot în urma triajului epidemiologic efectuat de medici, a fost depistat şi un caz de varicelă, o afecţiune contagioasă care foarte uşor se poate transmite în interiorul unei comunităţi. Pe lângă varicelă, s-au întâlnit şi multe cazuri de elevi cu micoze (ciupercă). Potrivit statisticilor realizate de Direcţia de Sănătate Publică, în Dolj au fost identificate 25 de cazuri în urban şi şapte în rural.

De asemenea, au fost descoperiţi elevi cu angină. Conform situaţiei prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, 245 de copii sufereau de această afecţiune la momentul efectuării controalelor în şcoli. În plus, încă 142 de elevi au fost trecuţi, în raportul DSP, la capitolul „alte boli infecţioase”.raie

Niciun caz de rujeolă în Dolj

Scopul triajului epidemiologic a fost acela de a controla elevii care vin din afara comunităţii şi pot aduce cu ei diverse afecţiuni, unele cu potenţial infecto-contagios. Controlul s-a făcut, în fiecare clasă, de medicul şcolar sau, după caz, de medicul de familie şi cadrele didactice. Fiecare copil a fost întrebat dacă a avut probleme de sănătate. Cei care au fost identificaţi cu afecţiuni contagioase sunt scoşi în afara comunităţii şcolare până se vindecă. În tot acest timp au primit, acolo unde a fost cazul, tratament. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, aceste controale se desfăşoară periodic, de obicei pe parcursul a două săptămâni, imediat după vacanţă şi pornesc de la ideea că este necesară o supraveghere pe o perioadă cât mai îndelungată a întregii comunităţi şcolare.

În Dolj nu a fost diagnosticat până în prezent niciun caz de rujeolă, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie la nivel naţional, iar pe harta judeţelor cu această afecţiune se regăsesc Mehedinţi şi Olt.

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe şi trei copii au murit. Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces. Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copii sub 1 an sunt protejaţi de aşa numitul efect de protecţie de grup. Mai exact, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi.

Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.