Centenar Emile Verhaeren

0
350

1Evenimentul organizat joi, 22 septembrie, a.c, la Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman din Craiova, organizat de instituţia gazdă, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Dolj şi cu Asociaţia Membrilor Ordinului Palmes Academiques din România ( AMOPA Roumanie), sub înaltul patronaj al Delegaţiei Wallonie – Bruxelles la Bucureşti, se înscrie în seria manifestărilor culturale care marchează la nivel european o sută de ani de la dispariţia scriitorului belgian de expresie franceză Emile Verhaeren ( 1855 – 1916).

Cu această ocazie a fost vernisată expoziţia de carte Emile Verhaeren, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” deţinând numeroase volume ale acestui autor, printre care menţionăm : Cahiers de vers (1896); Les Villes tentaculaires ( 1906); Les ailes rouges de la guerre (1919); etc. Acestora li se adaugă volume de critică literară (Ovid Densuşianu, N.Davidescu) şi traduceri realizate de Radu Boureanu, Lazăr Iliescu, Elena Farago. Aceasta din urmă este şi autoarea poemului Pe mormântul lui Verhaeren.

Exemplare din revista „Vieaţa Nouă ( 1905-1925”, în paginile căreia Ovid Densuşianu şi alţii autori îi consacră studii sau medalioane lui Verhaeren, „Cântăreţul oraşelor de astăzi”, figurează de asemenea în expoziţie. Frumuseţea versurilor lui Verhaeren a fost pusă în valoare de lectura expresivă realizată de elevii de liceu şi studenţii prezenţi la eveniment, printre care : Maria Resceanu ( Liceul de Artă „Marin Sorescu”); Ştefania Stancu (Colegiul Naţional Carol I); Giulia Maria Bulugean ( Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”); Daiana Stanciu ( Facultatea de Medicină).2

„Europa trebuie să prezinte istoriei un buchet de civilizaţii variate”

Dialogul acestora cu scriitorii prezenţi la întâlnire ( prof.univ.dr Sonia Cuciureanu, conf.univ.dr Toma Grigore; profesor Radu Scorojitu; C-tin Pădureanu, Riri Panduru, etc) a permis intrarea în lumea magică a „Republicii Literelor”, descrisă de Marc Fumaroli în cartea sa, după cum a subliniat coordonatorul acestui proiect cultural cu valeţe educative, prof.dr Maria Tronea, vicepreşedinte AMOPA-Roumanie.

Conferinţa prof.dr Maria Tronea, „Verhaeren, poète européen”, a pus în evidenţă racordarea scriitorului la marile curente literare europene dar şi militantismul lui în spiritul unei Europen unite în diversitate, ilustrat şi de citatul următor : „Europa trebuie să prezinte istoriei un buchet de civilizaţii variate, în care toate rasele să prindă o floare din geniul lor”.

Manifestarea s-a încheiat cu promisunea că întâlnirile tinerilor cu scriitorii vor continua, în spiritul bunelor tradiţii umaniste, în care plăcerea lecturii şi dialogului sunt la un loc de elecţie.3