Olimpicii olteni, interesaţi de programele educaţionale europene

0
117

Mai mulţi elevi olimpici, cu rezultate remarcabile la fazele naţionale, din toate judeţele Olteniei au dezbătut viitorul tinerilor europeni alături de membri ai Parlamentului European, în cadrul unei mese rotunde organizate la Bruxelles de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al Grupului Partidului Popular European (PPE). Programul Erasmus+, Garanţia pentru tineret şi învăţământul vocaţional s-au numărat printre subiectele discutate în cadrul întâlnirii.

 „Dacă ne uităm la rezultatele celui mai recent eurobarometru, vedem că doi din trei tineri europeni consideră că vocea lor nu contează în Uniune. Cred că acest scepticism este cauzat, în parte, de faptul că proiectele europene dedicate tinerilor nu sunt cunoscute suficient în statele membre. Prin această întâlnire am vrut să ofer unor tineri valoroşi prilejul de a afla mai multe despre ce face Europa pentru ei”, a transmis Marian-Jean Marinescu.

Garanţia pentru tineret

Doi reprezentanţi ai Comisiei pentru Cultură şi Educaţie a Parlamentului European, deputatul irlandez Seán Kelly şi colegul său austriac, Heinz Becker, le-au vorbit tinerilor despre programul Erasmus+, Garanţia pentru tineret şi învăţământul vocaţional, trei dintre cele mai importante iniţiative europene destinate tinerilor. „Vă recomand cu încredere programul Erasmus+. Acesta vă oferă nu doar şansa de a studia în străinătate, dar şi de a vă însuţi foarte bine o limbă străină. Experienţa şi cunoştinţele de limbă astfel dobândite vor fi apreciate de viitorii angajatori”, le-a transmis tinerilor deputatul Seán Kelly. Europarlamentarul irlandez a amintit şi de Garanţia pentru tineret, una dintre măsurile europene pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor, care este de 22,6% la nivel european, dar ajunge la peste 50% în anumite state membre. „Nu cred că există ceva mai dezamăgitor pentru tineri decât să nu-şi găsească un loc de muncă. Prin iniţiative precum Garanţia pentru tineret, Uniunea oferă tinerilor sprijin în găsirea unei slujbe, în obţinerea unei specializări sau a unui loc de ucenic”, a spus acesta. Statele membre ar putea dezvolta iniţiativa, a adăugat eurodeputatul, dând exemplul Irlandei, unde există un program de beneficii pentru întreprinderile mici şi mijlocii care aleg să angajeze tineri.

Învăţământul vocaţional, în sistem dual

Deputatul austriac Heinz Becker a vorbit despre învăţământul vocaţional, în sistem dual, cu rezultate foarte bune în ţări precum Germania sau Austria. În acest sistem, după finalizarea studiilor gimnaziale, tinerii pot opta pentru un program de pregătire vocaţională. Ei petrec 80% din timp lucrând şi beneficiind de pregătire practică în meseria aleasă şi 20% din timp urmând cursuri de profil. „În prezent, acesta este sistemul etalon în Europa pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor. El funcţionează foarte bine, dovadă rata scăzută a şomajului, de 7%, în Germania sau Austria. Însă preluarea unui astfel de model dual durează: e nevoie de un sistem de parteneri sociali bine pus la punct, de întreprinderi care să pregătească tinerii, de şcoli vocaţionale”, a spus Heinz Becker.