Craioveni condamnaţi la închisoare cu executare pentru trafic de droguri de risc

0
293

Patru tineri din Craiova, arestaţi preventiv în luna martie, sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de droguri de risc în formă continuată, au fost condamnaţi, la sfârşitul săptămânii trecute, de judecătorii Tribunalului Dolj, la pedepse cuprinse între 2 ani şi 2 ani şi 3 luni de închisoare cu executare. Instanţa le-a menţinut celor patru şi măsura arestării preventive, sentinţa putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, i-au trimis în judecată pe craiovenii Cornel George Cojocaru zis “Giusi/Giuseppe”, Costinel Silviu Troceanu, zis “Carbit”, Alexandru Costache Păunescu, zis “Grasu” şi Zoltan Daniel Piculeaţă, în stare de arest preventiv, pentru iniţiere, constituire sau aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de droguri de risc, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 26 iulie a.c. Toţi cei patru şi-au recunoscut faptele în faţa judecătorilor, cerând să beneficieze de prevederile art. 320 ind. 1 din Codul de procedură penală, vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, astfel că, magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat, săptămâna trecută, pe 18 septembrie, sentinţa în cuză. Astfel, Cojocaru a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi 3 luni închisoare, Troceanu şi Păunescu au primit câte 2 ani de închisoare, iar Piculeaţă a primit 2 ani şi 2 luni închisoare, toate pedepsele fiind cu executare. Judecătorii le-au menţinut celor patru arestarea preventivă, le-au scăzut perioada reţinerii şi arestării preventive de pe 19 martie a.c. până la data pronunţării sentinţei pe fond şi au confiscat drogurile rămase după efectuarea analizelor de laborator. În plus, conform deciziei intanţei Cornel George Cojocaru are de achitat 2.500 de lei, Troceanu şi Păunescu câte 2.000 de lei şi Piculeaţă 2.300 de lei cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel atât de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova cât şi de inculpaţi, iar primul dintre ei, Alexandru Costache Păunescu, a şi declarat apel, vineri, 20 septembrie a.c., cauza urmând să fie judecată la Curtea de Apel Craiova.

Gruparea destructurată în luna martie

Reamintim că, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au organizat, marţi, 19 martie a.c., o acţiune vizând destructurarea unei grupări infracţionale specializată în trafic de droguri de risc pe raza Craiovei. Oamenii legii, sprijiniţi de lucrători ai SOS Dolj şi de „mascaţi” de la IPJ Dolj, au descins la şapte locuinţe din municipiu, despre care aveau informaţii că aparţin sau sunt folosite de membrii grupării. În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor aproximativ 250 de grame de canabis şi 4 comprimate de MDMA (ecstasy). Cinci tineri au fost ridicaţi şi duşi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru audieri, la finalul acestora pe numele lor fiind emise ordonanţe de reţinere pe 24 de ore. Potrivit anchetatorilor, cei cinci tineri, Cornel George Cojocaru, Costinel Silviu Troceanu, Alexandru Costache Păunescu, Radu Mihai Dumitru şi Zoltan Daniel Piculeaţă, toţi din Craiova, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, erau supravegheaţi încă de anul trecut, fiind suspectaţi că se ocupau cu vânzarea de droguri în cluburile şi barurile din municipiu, de obicei făcându-şi veacul într-un bar din cartierul Lăpuş, care îi aparţinea unui dintre ei. În baza datelor strânse pe parcursul cercetărilor, efectuate şi cu sprijinul SRI Dolj, oamenii legii au stabilit că tinerii cumpărau canabis, rezină de canabis sau pastile de ecstasy aduse de alte persoane din Spania sau Austria şi le „livrau” ulterior doritorilor de senzaţii tari din Craiova. Ulterior, Mihai Dumitru Radu a fost pus în libertate, doar ceilalţi patru tineri fiind trimişi în judecată.