Incendiile de vegetaţie uscată dau bătăi de cap pompierilor – Peste 50 de hectare arse în 24 de ore!

0
371

Seceta din ultima perioadă şi temperaturile care se menţin mult peste normalul unui început de toamnă contribuie din plin la creşterea numărului incendiilor de vegetaţie uscată. Astfel, de joi dimineaţa şi până ieri-dimineaţă pompierii doljeni au intervenit la zece astfel de incendii, în mai multe localităţi din judeţ, suprafaţa afectată fiind de peste 50 de hectare.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, de joi dimineaţa şi până ieri, la ora 6.00, pompierii doljeni au fost solicitaţi să intervină pentru localizarea şi lichidarea a zece incendii de vegetaţie uscată. Solicitările au venit de pe raza localităţilor Cerăt, Şimnicu de Jos, Cârcea (două incendii), Coşoveni (două incendii), Călăraşi, Malu Mare, Vela şi în Craiova, pe strada “Viilor”, suprafaţa totală incendiată depăşind 50 de hectare. Din nefericire, acesta este rezultatul inconştienţei unor persoane, întrucât în toate cele zece situaţii flăcările au pornit de la resturi de ţigară aruncate la întâmplare în vegetaţia uscată. Reprezentanţii ISU Dolj spun că în ultima perioadă incendiile de vegetaţie uscată s-au înmulţit, pe parcursul săptămânii trecute pompierii intervenind în peste 50 de astfel de situaţii, suprafaţa totală incendiată fiind de aproximativ 900 de hectare.

“Pentru a reduce numărul de incendii, unitatea noastră a întreprins o serie de activităţi în scopul prevenirii arderilor de vegetaţie uscată şi mirişti. A fost instruit personalul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi s-au purtat discuţii cu primarii localităţilor doljene cu privire la regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor ce trebuie respectate pe timpul sezonului secetos. În acest sens, s-a emis şi un ordin al Prefectului judeţului Dolj, prin care s-au impus măsuri obligatorii de apărare împotriva incendiilor pe timpul sezonului canicular/secetos. Cu toate acestea, numărul arderilor necontrolate este în continuă creştere, situaţie la care contribuie gradul avansat de uscare a vegetaţiei, pe fondul acestei secete severe cu care ne confruntăm. Facem apel la toţi cetăţenii judeţului să dea dovadă de responsabilitate şi spirit civic, în scopul prevenirii producerii unor astfel de incendii, care prin amploare, pot pune în pericol viaţa şi bunurile  persoanelor”, a precizat ofiţerul de presă al ISU Dolj, cpt. Florin Cocoşilă.