Hanul Doctorului va fi deschis în această toamnă

2
1684

Poziționat în zona de est a Craiovei, Parcul Hanul Doctorului se întinde pe patru hectare, fiind conceput, în anul 1968, de doi arhitecți craioveni care au plecat de la ideea realizării unei copii în miniatură a Parcului Nicolae Romanescu. Autoritățile își propun acum să recupeze, din jungla care ajunsese, acel parc deosebit al Craiovei.

„Îl știu din copilărie, pentru că am crescut în această zonă a orașului. Parcul Hanul Doctorului era zona de agrement a părinților noștri, în perioadele de vară sau sărbători și zile libere, și era un loc destul de frumos”, își amintește, cu nostalgie, primarul Mihail Genoiu, acesta mergând, ieri, într-o vizită de lucru în parcul care se află în șantier, de la un capăt la altul. Lucrările de reamenajare au fost începute de Primăria Craiova din luna mai, iar acum, după estimările municipalității, au ajuns la 70%. „Am început cu lucrări de dragaj ale apei, lacul a fost decolmatat și înlăturată toată vegetația, fiind curățit în totalitate. Malurile au fost reabilitate, s-au plantat mai multe sălcii. S-a refăcut și iluminatul, stâlpii fiind cei recuperați de pe strada A. I. Cuza. Și marea majoritate a bordurilor sunt borduri de piatră naturală, care au fost recuperate de acolo de unde s-au reabilitat străzi”, a detaliat primarul, la fața locului.

Alei, foișoare și podețe din lemn

Parcul, care merge până în preajma ștrandului, se delimitează de acesta printr-o zonă a captării de izvoare, care, de asemenea, a fost curățită și pusă în valoare, căpătând aspectul unei mici cascade. În acest moment, se lucrează la amenajarea aleilor, cele secundare fiind trasate cu pietre de râu de culoare albă, iar cele principale urmând să fie asfaltate. „Ne dorim să realizăm 100% lucrarea până în această toamnă, când parcul va fi finalizat. Cred că într-o lună vor fi gata aleile. Puteam să fim gata demult, însă nu s-a putut intra aici în luna iulie, din cauza ploilor. Foarte multe izvoare ieșeau la suprafață și le-am captat, apoi au venit ploiele din iulie și acest loc s-a transformat într-o mlaștină. A trebuit să așteptăm o perioadă până ce s-a uscat pământul ca să putem intra la lucru”, a explicat edilul-șef al Craiovei.

Vor fi plantați 100 de copaci

După ce vor fi asfaltate aleile, parcul va fi înverzit. Pe suprafețe golașe dintre copaci, de acolo de unde a fost smulsă toată vegetația săbatică, va fi însămânțată iarba ce se va transforma, în timp, într-un uriaș covor verde. Delia Ciucă, directorul Direcției Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova, pasionată de frumos, a explicat că parcul care se conturează acum va fi în perfectă concordanță cu planurile originale, care încă se mai păstrează în arhiva primăriei și după care sunt ghidate toate lucrările, inclusiv partea de peisagistică. „În 1972, a fost făcut inclusiv un proiect de peisagistică, cu grupuri de arbori. Unii dintre aceștia, cum sunt chiparoșii de baltă, se regăsesc și acum, dar noi îi vom înmulți. Vom planta și specii de rășinoase, în total vor fi peste 100 de arbori, un număr simbolic care să amintească și de anul Centenarului. Oricum nu ne vom abate de la proiectul din 1972”, a subliniat aceasta.

Restaurant cu specific pescăresc și tiroliene

Parcul va avea și o componentă de agrement. Pentru că topografia terenului permite, în zona de lângă ștrand vor fi instalate tiroliene pentru copii. În partea cu lacul cel mare, va fi amenajat un restaurant cu specific pescăresc. Deși permite și folosirea de bărcuțe pentru agrement, totuși, lacul va fi lăsat doar pentru pescuit, autoritățile constiderând că trebuie păstrat profilul istoric al acestui lac, care a fost pescuitul. „Am stat de vorbă cu pescarii care stau pe loc și ne-am uitat la peștele care este în lac, momentan. Este un pește răpitor și va trebui să venim cu un năvod și scăpat de această specie, apoi vom popula lacul cu caras, fitofag, roșioară, pești care se pot adapta în apele care sunt aici. Vom aduce și rațe sălbatice și pui de lebădă”, a explicat Rela Filip, directorul RAADPFL Craiova, Rela Filip. Pentru pescuit va fi introdusă o taxă modică, iar pentru vizitatori, intrarea va fi gratuită.

2 COMENTARII

Comments are closed.