Copiii sub 3 ani vor beneficia de „activităţi educative” în creşe şi grădiniţe, a decis Guvernul

0
479

Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, o Ordonanţă potrivit căreia copiii cu vârsta mai mică de 3 ani, înscrişi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, vor beneficia „de activităţi educative” susţinute de cadre didactice, respectiv educatori / educatori – puericultori.

„La propunerea Ministerul Educaţiei Naţionale, a fost adoptată o Ordonanţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei. Una din cele mai importante modificări se referă la introducerea unui nou alineat cu privire la finanţarea de bază pentru învăţământul antepreşcolar, este vorba despre copiii sub 3 ani care se află în creşe şi grădiniţe. Finanţarea aceasta urmează să fie asigurată din anul şcolar 2019-2020 de către stat şi nu de către autorităţile locale, aşa cum este în prezent. Finanţarea se va face în baza şi în limitele costului standard pe antepreşcolar, după metodologia adoptată de MEN”, a declarat, joi, după şedinţa de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Potrivit acestuia, copiii din creşe şi grădiniţe vor beneficia „de activităţi educative” susţinute de cadre didactice. „Finanţarea atrage după sine şi aprobarea unui plan de şcolarizare de către MEN, în prezent locurile la creşă fiind stabilite de autorităţile locale. Copiii înscrişi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară vor beneficia şi de activităţi educative conform curriculumului specific ce va fi aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei. Aceste activităţi educative vor fi susţinute de cadre didactice, respectiv educatori/educatori-puericultori. Organizarea unităţilor de educaţie timpurie antepreşcolară, standardele de calitate şi metodologia de organizare ale acesteia se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Educaţiei Naţionale”, a adăugat Nelu Barbu.

 O altă noutate din Ordonanţa adoptată de Guvern se referă la „posibilitatea personalului didactic de conducere, îndrumare şi control de a fi degrevat total de norma didactică”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Executivului.

Executivul a mai introdus, joi, reguli noi şi cu privire la învăţământul superior şi studiile doctorale. „Ordonanţa cuprinde şi modificări referitoare la învăţământul superior (…) au fost stabilite etapele obligatorii care trebuie parcurse în procesul de evaluare a studiilor doctorale în vederea obţinerii sau menţinerii acreditării. Norma juridică introdusă prevede faptul că doar o agenţie independentă, aşa cum este şi ARACIS, realizează această evaluare a şcolilor doctorale, în mod independent şi asigură, astfel, respectarea standardelor şi liniilor directoare pentru asigurarea calităţii în spaţiul european al învăţământului superior”, a menţionat Nelu Barbu.

De asemenea, se creează cadrul legal pentru „dezvoltarea carierei didactice şi de stimulare a activităţii didactice în universităţi, prin stabilirea anuală de către conducerea universităţilor, a unui număr de posturi vacante pentru promovare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului. (Sursa: Mediafax)