Candidaţii din judeţul Dolj înscrişi la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului trec şi astăzi prin emoţiile evaluării competenţelor lingvistice la limba engleză şi limba franceză, începută ieri, cu o probă de înţelegere a unui text audiat şi o alta de scriere. Începând cu ora 9.00, aceştia vor fi supuşi şi unui alt test, de această dată oral. Pentru a promova examenul, cei 365 de candidaţi, înregistraţi la nivelul judeţului Dolj trebuie să se prezinte la examen în ambele zile.
Ieri, începând cu ora 12.00, centrele de examen stabilite pentru evaluarea competenţelor lingvistice (n.r. – în Craiova, centrul de examen a fost stabilit la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, iar în judeţ, la Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu” din Calafat şi Grupul Şcolar „Petre Baniţă” din Călăraşi) şi-au deschis uşile pentru candidaţii veniţi chiar cu o oră mai devreme ca să mai piardă din emoţii şi să se pregătească sufleteşte pentru încă o probă a examenului maturităţii. „Pe parcursul a două zile se desfăşoară evaluarea competenţelor lingvistice la limbile străine. 291 de candidaţi sunt înscrişi la limba engleză, iar 74 – la limba franceză”, a declarat Alexandru Gîdăr, inspector şcolar adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Spre deosebire de sistemul de notare bazat pe trei calificative aplicat la evaluarea competenţelor de comunicare în Limba şi literatura română, la verificarea competenţelor lingvistice şi digitale, notarea implică un set de patru calificative: “ÎNCEPĂTOR”, “MEDIU”, “AVANSAT” şi “EXPERIMENTAT”. În oricare dintre cazuri, este exclusă nepromovarea candidaţilor.
De mâine, începe evaluarea competenţelor digitale
Sesiunea de bacalaureat august-septembrie a debutat luni, 22 august a.c., cu un număr-record de candidaţi nepromovaţi în luna iulie a.c. În judeţul Dolj, este vorba despre 3.944 de elevi. Cei mai mulţi restanţieri sunt la Matematică – 3.066, Limba română – 2.088 şi Biologie – 1.200. Alături de restanţieri, Bac-ul din toamnă face loc şi celor 175 de liceeni care au fost în situaţie de corigenţă şi doljenilor care au finalizat cursurile liceale în anii trecuţi, dar nu s-au prezentat la examen. Probele de competenţe se vor finaliza pe 25 şi 26 august cu examenul digital, iar verificările scrise vor începe săptămâna viitoare. Prima este la Limba şi literatura română, urmată de proba obligatorie a profilului, la Istorie sau Matematică, pe 31 august. Sesiunea se va încheia pe 2 septembrie cu proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate se vor afişa pe 4 septembrie a.c.
***
Doar 38 de candidaţi „experimentaţi” la Limba română
Prima probă a BAC-ului, potrivit calendarului de examen emis de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, desfăşurată luni a fost aceea de evaluare a competenţelor de comunicare în Limba şi literatura română, acolo unde 326 de candidaţi au avut de trecut două probe: înţelegerea unui text la prima vedere şi formularea unei opinii pe diverse teme. “Din cei 326 de candidaţi înscrişi, 254 s-au prezentat la evaluare, iar rezultatele arată că 103 dintre candidaţi au obţinut calificativul MEDIU, 113 – AVANSAT, în timp ce 28 de candidaţi au primit calificativul EXPERIMENTAT”, a mai spus Alexandru Gîdăr.