Centenara Şcoală de Arte „Cornetti” îşi aşteaptă cursanţii

0
909

Aproximativ 130 de locuri sunt disponibile, din toamnă, la Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Cornetti”, în funcţie de aspiraţii, dar şi de aptitudini şi vârstă, candidaţii putând opta pentru muzică şi arte vizuale. Cei interesaţi de frecventarea cursurilor îşi pot depune dosarele în perioada 22 august – 2 septembrie, zilnic, între orele 10.00 şi 15.00, la noul sediu al instituţiei.

De un an, şcoala s-a mutat într-un imobil monument istoric, situat pe strada „Jieţului” la nr. 19, achiziţionat de Consiliul Judeţean Dolj, în subordinea căruia se află. În casă nouă, aşadar, îşi va sărbători centenarul, căci în toamna lui 1911 Şcoala de Muzică „Elefterie şi Elena Cornetti, născută Zissu”, îşi deschidea, în cadru festiv, porţile. Cei 100 de ani de existenţă vor fi marcaţi printr-un program de manifestări care va debuta în luna noiembrie şi va continua pe parcursul întregului an şcolar.

Acesta va cuprinde lansarea cărţii în două volume «Şcoala „Cornetti” la centenar: 1911-2011» (Editura „SimArt”), al cărui autor este prof. Radu Augustin, spectacole, expoziţii de artă plastică, conferinţe ş.a. Intenţia este ca printre invitaţi să se numere oameni de valoare, rămaşi în ţară sau stabiliţi peste hotare, care şi-au legat numele de această şcoală.

Muzică (uşoară, populară, pian, vioară, acordeon, chitară, orgă electronică, saxofon) şi arte vizuale (pictură, grafică, artă cinematografică, actorie, dans clasic – balet) sunt specialităţile prevăzute în planul de şcolarizare 2011-2012 al Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Cornetti” din Craiova. Nu mai puţin de 130 de locuri sunt prevăzute în planul de şcolarizare 2011-2012, după cum a precizat directorul instituţiei, prof. Radu Augustin.

După ce Consiliul Judeţean Dolj a pierdut în instanţă sediul din strada „24 Ianuarie” nr. 4 – revendicat şi câştigat de urmaşii, legali şi testamentari, ai foştilor proprietari ai imobilului, după un litigiu iscat în septembrie 2000 –, a achiziţionat pentru Şcoala Populară de Arte „Cornetti” o nouă casă, monument istoric de la începutul secolului al XX-lea, situată pe strada „Jieţului” nr. 19 (fostul Centru Militar Zonal). «În actualul sediu ne-am mutat anul trecut, în luna august, în urma unor hotărâri judecătoreşti care ne-au lipsit de imobilul din strada „24 Ianuarie” nr. 4. Mutarea a decurs în condiţii normale, într-o lună am reuşit să şi organizăm spaţiul şi am început înscrierile, urmate de examenele de admitere şi, apoi, de cursuri, în septembrie, fără nici un fel de probleme. Deci elevii nu au fost afectaţi, doar au venit în alt sediu pentru cursuri. A fost o situaţie la Cluj, parcă prin 2006, când, în decembrie, în trei zile şcoala a trebuit să se mute... Aici am avut aproape un an la dispoziţie, când s-au făcut reparaţii şi a fost pus la punct sediul, pentru a fi funcţional, iar într-o lună ne-am mutat», a povestit directorul şcolii, prof. Radu Augustin.

Înscrieri până pe 2 septembrie, urmate de examene

Înscrierile au început de luni, 22 august, iar cei interesaţi de frecventarea cursurilor şcolii îşi pot depune dosarele până pe data de 2 septembrie, zilnic, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 15.00, la sediul instituţiei din strada „Jieţului” nr. 19 – fostul Centru Militar Zonal (tel. 0251/41.33.71). Necesare le sunt Cartea de identitate sau Certificatul de naştere (original şi copie xerox), o cerere de înscriere (de la secretariat), două fotografii 3×4 cm (alb-negru sau color) şi taxa de înscriere de 30 lei. Admiterea se va face în ordinea mediilor obţinute la examenele care se vor susţine în perioada 5-8 septembrie şi în limita locurilor prevăzute în planul de şcolarizare, existând însă flexibilitate în formarea claselor. În funcţie de disciplinele alese, la înscriere instituţia impune candidaţilor condiţii privind vârsta şi solicită o serie de aptitudini, care vor fi testate la probele de concurs.

Disciplinele – alese în funcţie de aspiraţii, dar şi de aptitudini şi vârstă

Aşadar, în funcţie de aspiraţii, dar şi de aptitudini şi vârstă, candidaţii pot opta pentru muzică – canto muzică uşoară şi populară (16-30 de ani), acordeon, chitară, orgă, instrumente de suflat (14-35 de ani), pian, vioară (10-25 de ani); teatru – actorie (15-35 de ani); arte plastice – grafică, pictură (15-35 de ani); coregrafie – dans clasic (balet) (9-12 ani); artă cinematografică (16-35 de ani).

Probele de concurs constau, la muzică, în intonaţie şi auz muzical, simţ ritmic, sensibilitate şi memorie muzicală, la teatru – în recitare din memorie şi citire la prima vedere a unui text, cu aplicaţii de mişcare scenică, iar la coregrafie – în exerciţii specifice genului, auz muzical şi simţ ritmic. Concurenţii la arte plastice vor susţine o probă practică de specialitate, iar celor la artă cinematografică le vor fi testate cunoştinţele de bază în domeniul tehnicii şi culturii de specialitate.

Povestea începe la cumpăna dintre două secole, cu doi oameni hotărâţi care au avut un gând frumos: să facă în urbea Craiovei o şcoală de muzică. Elena şi Elefterie Cornetti, nostalgici ai mecenatului de mare epocă, amintind de amploarea şi însemnătatea inaugurală a unor danii domneşti, şi-au lăsat întreaga avere Primăriei oraşului pentru ca aceasta să întemeieze o instituţie de învăţământ muzical cum, la vremea aceea, mai existau doar la Bucureşti şi Iaşi. În toamna lui 1911, Şcoala de Muzică „Elefterie şi Elena Cornetti, născută Zissu”, îşi deschidea, în cadru festiv, porţile. Pornind cu numai şase clase şi câţiva profesori inimoşi, şcoala şi-a extins de-a lungul timpului sfera de activitate, incluzând artele plastice, teatrul, coregrafia, fotografia şi cinematografia. Numărul claselor şi cel al elevilor au crescut constant, încât astăzi câteva sute de elevi îşi desăvârşesc educaţia artistică în cadrul Şcolii. O poveste de succes care a debutat acum 100 de ani, a trecut prin două războaie mondiale şi un regim comunist de aproape jumătate de secol...

Taxa de şcolarizare – 300 de lei, plătibilă în două rate

În ceea ce priveşte taxa de şcolarizare, aceasta se ridică, pentru toate specialităţile, la 300 de lei pentru fiecare an de studiu (de la doi la cinci ani, în funcţie de specialitatea aleasă). Ea poate fi achitată fie integral, la începutul anului şcolar, fie în două rate egale: prima între 12 şi 30 septembrie 2011, a doua – în luna ianuarie 2012.

***

Cei 100 de ani de existenţă a şcolii vor fi marcaţi printr-un program de manifestări care va debuta în luna noiembrie şi va continua pe parcursul întregului an şcolar. «Pregătim manifestări speciale dedicate acestui centenar, amintind în continuare de familia Elefterie şi Elena Cornetti, născută Zissu, care a donat întreaga avere, în 1910, pentru a se înfiinţa, în 1911, şcoala”, spune directorul instituţiei.

Aşa va fi lansarea cărţii «Şcoala „Cornetti” la centenar: 1911-2011» (Editura „SimArt”), al cărui autor este prof. Radu Augustin. «Primul volum va apărea în această toamnă, iar al doilea – în iarnă. În ceea ce-l priveşte pe primul, pot spune că sunt foarte mulţumit că am putut să descoperim oameni de valoare care încă mai trăiesc şi de care istoria Craiovei ar trebui să-şi amintească. Aceştia au fost elevi ai şcolii, au ajuns personalităţi, nu numai în muzică, dar şi în ştiinţă.

Aşa este dl. prof. univ. ing. Marius Titu Băjenescu, care trăieşte în Elveţia din 1969 şi care a fost elev la clasa de vioară a profesorilor Mihail Bîrcă şi Traian Elian. A urmat cursurile Facultăţii de Telecomunicaţii în Bucureşti şi este autorul proiectului de acustică al sălii de concerte a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, un lucru nu prea cunoscut. Apoi Flavius Tripon, al treilea director al Filarmonicii craiovene, în perioada 1949-1959. În 1958 a venit ca profesor de pian la şcoala noastră, unde a stat până în 1970. Era absolvent de Conservator, dar şi al Facultăţii de Drept din Bucureşti şi a studiat şi ştiinţele exacte, a fost chimist», a dezvăluit autorul volumelor.

Programul aniversar va mai cuprinde spectacole, expoziţii de artă plastică, conferinţe ş.a. Intenţia este ca printre invitaţi să se numere oameni de valoare, rămaşi în ţară sau stabiliţi peste hotare, care în anii din urmă şi-au legat numele de această prestigioasă instituţie de învăţământ.