Orientări revizuite ale UE privind ajutoarele de stat regionale 

0
130

Comisia Europeană a lansat astăzi, 23 iulie, o consultare publică prin care invită toate părțile interesate să prezinte observații referitoare la proiectul de orientări revizuite ale UE privind ajutoarele de stat regionale („Orientările privind ajutoarele de stat regionale”). Părțile interesate pot să participe la consultare până la data de 30 septembrie 2020.

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Orientările privind ajutoarele de stat regionale au scopul de a promova dezvoltarea economică a regiunilor defavorizate din UE, asigurând totodată condiții de concurență echitabile între statele membre. Ajutoarele de stat regionale constituie un instrument important utilizat de statele membre pentru a consolida dezvoltarea regională. Invităm astăzi părțile interesate să prezinte observații referitoare la proiectul nostru de orientări revizuite, care vor urmări atât îndeplinirea obiectivului de dezvoltare regională, cât și sprijinirea dublei tranziții către o economie verde și digitală.”

Orientările privind ajutoarele de stat regionale au scopul de a promova dezvoltarea economică a regiunilor defavorizate din UE, asigurând totodată condiții de concurență echitabile între statele membre. Ajutoarele de stat regionale constituie un instrument important utilizat de statele membre pentru a consolida dezvoltarea regională.

Proiectul de orientări revizuite ține seama de rezultatele preliminare ale exercițiului de verificare a adecvării. Aceste rezultate preliminare arată că actualele orientări privind ajutoarele de stat regionale au funcționat bine în principiu. În același timp, Comisia propune o serie de ajustări specifice pentru a simplifica reglementările și a reflecta experiența dobândită în urma aplicării normelor actuale.

În cadrul revizuirii în curs a normelor privind ajutoarele de stat, Comisia continuă să reflecteze asupra unor măsuri suplimentare în materie de asigurare a respectării normelor privind ajutoarele de stat care pot contribui la realizarea obiectivelor Pactului verde, care trebuie să se bazeze pe criterii clare și obiective. În cadrul consultării de astăzi referitoare la proiectul de orientări revizuite privind ajutoarele de stat regionale, Comisia invită, de asemenea, părțile interesate să își exprime opiniile pe această temă.