Ministerul Apelor şi Pădurilor: Noi reglementări privind paza pădurilor şi modalitatea de a obţine lemn de foc

0
326

Toate suprafeţele de pădure din România rămase nepăzite, indiferent de forma de proprietate, urmează să fie preluate în pază pentru a preîntâmpina furturile de lemn, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP).

paduri 1Ministerul Apelor şi Pădurilor, prin Gărzile Forestiere, împreună cu Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi ocoalele silvice de regim, demarează vineri, 21 iulie, demersurile pentru preluarea în pază a tuturor suprafeţelor de pădure nepăzite la acest moment din România, indiferent de forma de proprietate. Măsura este prevăzută în noul Cod Silvic (Legea 175/2017), care intră de la această dată în vigoare.

„S-a dovedit că aceste suprafeţe, fiind nepăzite, sunt ţintele preferate ale hoţilor şi surse predilecte pentru tăierile ilegale. Ca parlamentar, anul acesta am modificat Codul Silvic şi am introdus noi prevederi importante, printre care şi aceasta. Odată cu intrarea în vigoare a legii, ca ministru, am şansa să o pun în aplicare. Și vă garantez că vom mobiliza toate resursele din teritoriu, astfel încât niciun metru pătrat de pădure din România să nu mai rămână nepăzit”, susţine ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană.

Suprafaţă totală de pădure care va beneficia de pază depăşeşte 450.000 de hectare. Motivele pentru care această suprafaţă a fost nepăzită până acum sunt multiple: litigii sau necunoaşterea proprietarului, iar atunci ocolul silvic nu a avut cu cine să încheie contractul de servicii, dimensiunea redusă a suprafeţelor, care nu generează profit şi astfel proprietarii nu şi-au permis plata serviciilor de pază.

Conform ministerului de resort, pentru pădurile cu o suprafaţă mai mică de 30 de hectare, costurile pentru pază sunt suportate de la bugetul de stat şi vor fi plătite direct ocolului silvic care prestează serviciile. „Această prevedere se regăsea şi în vechea formă a Codului Silvic, însă era aplicabilă doar pentru pădurile cu proprietar cunoscut. Noua formă a Codului permite asigurarea serviciilor de pază şi pentru pădurile cu proprietar necunoscut sau pentru care nu s-a stabilit încă succesiunea. În plus, devine obligatorie preluarea în pază şi a suprafeţelor mai mari de 30 de hectare, care nu au contracte de servicii silvice încheiate. Aceste suprafeţe vor fi preluate în pază automat de către ocoalele silvice, iar contravaloarea serviciilor va fi facturată către proprietar/succesorul în drepturi”, notează sursa citată.

De asemenea, ministerul precizează că, tot din 21 iulie, intră în vigoare o serie de prevederi prin care se va asigura cu prioritate lemn de foc pentru populaţie. Este vorba despre lemnul de foc (sau lemnul de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm) rezultat din lucrări de îngrijire, tăieri de igienă sau din produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafeţe compacte de maximum 3 hectare, provenit din păduri proprietate publică a statului.

Fostul ministru al mediului, Doina Pana, asista la audierea ministrului nominalizat al Mediului, Gratiela Gavrilescu, in cadrul Comisiei de Specialitate din Parlament, in Bucuresti, luni, 15 decembrie 2014. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO
Doina Pană

“Evitarea unei crize a lemnului de foc, precum cea de iarna trecută, prin asigurarea cu prioritate pentru populaţie reprezintă un alt obiectiv asumat de acest Guvern. Până acum, lemnul de foc se comercializa pe picior către agenţi economici, care îl revindeau populaţiei la preţuri exorbitante, cu marje importante de profit. De acum, lemnul de foc va fi vândut direct populaţiei, la preţuri decente, accesibile, în baza solicitărilor înregistrate la primării. Reparăm, astfel, actul de guvernare iresponsabil de anul trecut din domeniul pădurilor, care a pus în dificultate mii de familii de români, pe timp de iarnă”, a declarat ministrul Doina Pană, citată de Agerpres.

În acest sens, ministerul menţionează că persoanele interesate vor depune solicitările la unităţile administrativ-teritoriale pe suprafaţa cărora este amplasat fondul forestier administrat de ocolul silvic de stat. Lemnul de foc se valorifică prin vânzare directă, iar cumpărătorul acestuia nu are dreptul de a-l revinde, în caz contrar se confiscă, fiind considerat de provenienţă ilegală, subliniază instituţia.