S-a stins din viaţă muzicianul Ion Butnaru

0
645
Ion Butnaru

S-a stins din viață, ieri, profesorul Ion Butnaru, apreciat muzician de jazz-blues, cunoscut craiovenilor – dar nu numai – grație recitalurilor sale extraordinare și colaborărilor pe care le-a avut cu importante instituții de cultură, precum Filarmonica „Oltenia”, Muzeul de Artă – Palatul „Jean Mihail”, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” ș.a.

Reprezentativă rămâne stagiunea muzicală sub genericul „Serate de jazz”, organizată de muzeul craiovean în primăvara anului 2010, pe parcursul lunilor martie, aprilie și mai, și susţinută de cunoscutul muzician împreună cu invitaţii săi, între care Ion Ciprian (flaut), solista vocală Ella, Bogdan Uţă (saxofon), Cristian Ciomu (claviaturi electronice), mezzosoprana Ilinca Zamfir, Anca Balacciu (contrabas) şi Paul Negoiţă (percuţie). Găzduite de Sala Oglinzilor, seratele de miercuri seara și-au propus să dezvăluie publicului valenţele expresive ale acestui gen muzical și s-au bucurat de un succes deosebit.

Ion Zamfir Butnaru a susţinut, de-a lungul anilor, o intensă activitate interpretativă ca pianist şi conducător de formaţii de muzică uşoară şi jazz, în Craiova şi în Bucureşti. În perioada studenţiei a cântat în formaţia Universităţii din Capitală, iar în anii care au urmat – în diverse formaţii din Cetatea Băniei. A înfiinţat, la Craiova, primul Club de jazz, cu sprijinul Bibliotecii Americane. Ca pianist, a cântat în cadrul unor formaţii care au acompaniat solişti apreciați, precum Dan Spătaru, Angela Similea, Anda Călugăreanu, Alexandru Arşinel ş.a. A realizat multe turnee şi are meritul de a fi înfiinţat primul Cvintet de jazz în Craiova, cu care a prezentat multe concerte, gustate de tineri.

De asemenea, în 2004 a fost distribuit de celebrul regizor Silviu Purcărete în piesa „Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului”, de William Shakespeare, unde era Muzicantul. A revenit pe scena Teatrului Național din Craiova, asigurând ilustrația muzicală, în 2010, în „Balconul”, de Jean Genet (regia: Nicu Nitai), apoi în 2011, în „Caligula”, de Albert Camus (regia: Laszlo Bocsardi).

A promovat un repertoriu de calitate, piese ale compozitorilor români, precum şi muzică din repertoriul internaţional, a căutat mereu să se perfecţioneze, dar şi să încânte şi să insufle celor mai tineri dragostea pentru jazz. Vestea dispariției lui Ion Butnaru – la nici două luni de la trecerea în neființă a soției sale, judecător Maria Butnaru – i-a surprins și i-a întristat deopotrivă pe iubitorii de muzică. Odihnească-se în pace!