Medicii doljeni refuză să distribuie cardul de sănătate

0
375

Mult-discutata problemă a cardurilor naţionale de sănătate pare să nu-şi găsească o rezolvare nici măcar în al doisprezecelea ceas. Medicii de familie au anunţat că refuză să inscripţioneze şi să distribuie acest document, deşi s-a stabilit deja ca până la sfârşitul anului să fie produse nu mai puţin de 7,5 milioane de carduri.

La fel ca majoritatea colegilor din ţară, şi medicii de familie doljeni spun pas inscripţionării şi distribuirii cardurilor naţionale de sănătate. Motivul: doctorii se tem de birocraţie şi declară că o astfel de activitate, desfăşurată în termenii actuali, nu ar face decât să îi pună în dificultate atât pe medici, cât şi pe pacienţi. „Nu este o activitate medicală propriu-zisă. Noi avem contract de prestări servicii medicale şi cu asta trebuie să ne ocupăm. Sunt atâtea programe de prevenţie şi screening. Eu cred că acesta este rolul nostru, nu să pierdem timpul cu inscripţionarea şi distribuirea unor carduri. O astfel de activitate nu ar fi în interesul pacientului, ci în detrimentul acestuia. În plus, nu ar face decât să crească birocraţia. Nu are nicio legătură cu noi şi mai mult ca sigur ar dăuna actului medical”, a precizat dr. Mirela Profir, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Dolj.

„Suntem de acord cu un sistem de sănătate informatizat”

Mirela Profir

Medicii de familie doljeni au ţinut să precizeze, în schimb, că nu se opun nicidecum unei informatizări a sistemului sanitar românesc, contribuind încă de la început la încurajarea unui astfel de demers, mai ales în cazul reţetei electronice. „Cu siguranţă suntem de acord cu un sistem de sănătate informatizat. Însă proiectele trebuie implementate corect. Spre exemplu, editarea datelor în cardul de sănătate este inutilă, în contextul lansării Dosarului Electronic al Pacientului începând cu anul viitor. Cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceştia, care nu poate include terţi. În nicio ţară unde se folosesc cardurile de sănătate, acestea nu au fost distribuite de medici”, a mai spus dr. Mirela Profir.

Se caută soluţii

În faţa refuzului medicilor de familie, autorităţile sanitare caută soluţii. La începutul acestei săptămâni, oficialii din Ministerul Sănătăţii au avut o întâlnire cu reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF) şi cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Printre temele abordate s-a numărat, bineînţeles, şi problema distribuirii cardului naţional de sănătate. În urma dezbaterilor, conducerea Ministerului Sănătăţii împreună cu SNMF şi CNAS au convenit mai multe soluţii posibile. Printre altele, s-a stabilit ca distribuirea cardurilor de sănătate să nu implice medicii de familie. În acest sens, au fost lansate mai multe propuneri de distribuţie a cardurilor, CNAS urmând să hotărască cele mai potrivite variante pentru ca acestea să ajungă la pacienţi. De asemenea, Ministerul Sănătăţii, CNAS şi SNMF au căzut de acord ca iniţializarea cardurilor din punct de vedere medical să fie realizată prin cabinetele de medicină de familie, urmând să se stabilească criteriile. În ceea ce priveşte cititoarele, acestea vor fi achiziţionate centralizat, prin licitaţie naţională, iar distribuirea şi plata se vor negocia ulterior.

În urma discuţiei, s-a stabilit ca până săptămâna viitoare, reprezentanţii SNMF să înainteze CNAS şi Ministerului Sănătăţii propuneri de ameliorare a unor prevederi din Contractul-cadru şi din normele acestuia, inclusiv prevederi pentru modificări legislative. Toate aceste propuneri vor fi analizate pentru ca, la sfârşitul săptămânii viitoare, să fie supuse transparenţei decizionale.

După cardul naţional de sănătate urmează dosarul electronic

După cum au anunţat autorităţile, cardul naţional de sănătate ar urma să fie, alături de reţeta şi dosarul electronic, una din componentele de bază ale sistemului informatic sanitar, sistem de la care se aşteaptă o debirocratizare şi o îmbunătăţire semnificativă a serviciilor medicale din România. Din păcate, întregul proces se dovedeşte a fi unul greoi, întârzierile fiind puse pe seama unei „strategii pe termen lung”. Dacă anul trecut a fost implementată reţeta electronică, 2013 pare să fie anul cardului naţional de sănătate, până în decembrie urmând să fie produse 7,5 milioane de exemplare. În plus, de anul viitor va demara şi testarea pilot pe 5.000 de pacienţi a dosarului electronic, un document medical ce ar urma să conţină istoricul medical al fiecărui bolnav.

Documentul va conţine informaţii medicale vitale

În ceea ce priveşte cardul naţional de sănătate, acesta conţine informaţii medicale vitale, cum ar fi grupa de sânge şi RH-ul. Cardul are inscripţionate, la vedere, pe lângă nume şi prenume şi codul de identificare în sistemul de sănătate. În plus, va avea un cip pe care vor fi încărcate de medicul de familie şi alte informaţii esenţiale: CNP-ul, grupa sanguină, RH-ul, diagnostice medicale cu risc vital, boli cronice, dar şi datele de contact ale medicului.

Cardul de sănătate va avea elemente de securitate speciale împotriva falsificării şi contrafacerii. Însă, în situaţia în care asiguratul va pierde cardul de sănătate, îl va deteriora sau îi va fi furat, acesta va suporta costurile. În termen de 15 zile calendaristice de la producerea uneia dintre aceste situaţii, titularul sau, după caz, reprezentantul legal ori împuternicitul acestuia este obligat să solicite prin intermediul casei de asigurări de sănătate eliberarea unui nou card naţional.

Pe de altă parte furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a acorda asistenţă medicală titularilor de card naţional în condiţiile prevăzute de contractul-cadru şi de normele metodologice de aplicare a acestuia.