Facultăţile din cadrul Universităţii din Craiova au căutare în rândul absolvenţilor de liceu

1
376

Universitatea din Craiova a deschis, la începutul acestei luni, prima sesiune de admitere în învăţământul superior. Până pe 31 iulie, cele 11 facultăţi desfăşoară admiterea pentru anul universitar 2012-2013, studii universitare de licenţă, la cele 55 de domenii şi 105 specializări. În majoritatea cazurilor selecţia studenţilor se face în funcţie de media de la bacalaureat, dar şi de rezultatele din perioada liceului. Excepţie fac doar Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, precum şi domeniile Muzică şi Artă teatrală din cadrul Facultăţii de Litere, care îşi triază cursanţii pe bază de test scris sau probe de aptitudini. 

Absolvenţii de liceu nu au scăpat de emoţiile admiterii la facultate, chiar dacă au la dispoziţie 2.841 de locuri la buget, la taxă 2.894, la învăţământ la distanţă 705, iar la învăţământ cu frecvenţă redusă 200. Imediat cum au obţinut diplomele de bacalaureat, s-au grăbit să-şi pună la punct dosarul cu toate actele necesare şi şi-au făcut apariţia pe holurile universităţii. Unii dintre ei au ştiut de la bun început pentru ce facultate vor opta, alţii au mai stat de vorbă cu colegii, s-au sfătuit cu părinţii şi abia după acea au ales, chiar şi-au pus dosarele la mai multe specializări. Ştiinţele sociale, domeniul economic, dar şi facultăţile de Drept şi Litere au fost cele care au avut căutare, concurenţa fiind mai mare aici. În acest an nu se mai iau în calcul mediile din anii de studiu, iar selecţia viitorilor studenţi se face în special pe baza mediei de la bacalaureat. Pentru specializările din domeniul vocaţional se impun probe de aptitudini.

Examenul de admitere face diferenţa la Drept

De patru ani, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a introdus examenul de admitere pentru locurile finanţate de la buget – 52 la număr, la care s-au înscris peste 100 de absolvenţi de bacalaureat. Aici, înscrierile s-au încheiat ieri, cei mai mulţi candidaţi optând pentru specializarea Drept, iar examenul de admitere se va desfăşura joi, 26 iulie. La fel ca şi în anii anteriori, testul de evaluare va cuprinde 100 de grile de gramatică.

Potrivit rectorului Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor, faptul că a fost introdus examen de admitere le dă încredere viitorilor studenţi, care ştiu de la început către ce specializare să se orienteze. “Numărul celor care s-au înscris la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative până în acest moment este comparabil cu cel din anii anteriori, ceea ce înseamnă că Universitatea devine mai tentantă decât era până acum, având în vedere numărul mic al celor care au promovat examenul de bacalaureat de anul acesta. Sunt unele facultăţi unde numărul candidaţilor a crescut, acesta fiind şi cazul Facultăţii de Drept, dar pentru mine nu este o surpriză, fiind singura Facultate de Drept care are probă de admitere şi nu ţine cont de media de bacalaureat sau de cea din timpul anilor de studiu. Este al patrulea an de când se dă admitere, dar am văzut schimbări în bine. Numărul candidaţilor nu a scăzut, dimpotrivă, creşte, iar calitatea lor este alta. Cred că şi ei preferă admiterea, pentru ştiu că aşa se va face o selecţie corectă. Tocmai pentru că am văzut rezultatele aşteptate cred că examenul de admitere ar trebui introdus la mai multe specializări”, a declarat Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.

Facultatea de Economie vine cu specializări noi

La Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, înscrierile au început din 12 iulie şi se vor încheia pe 27 iulie. În total, sunt scoase la concurs 456 de locuri la buget şi 1.524 de locuri la taxă (zi şi ID) la domeniile: Administrarea afacerilor, Cibernetică, statistică şi informatică economică, Contabilitate, Economie, Economie şi afaceri internaţionale, Finanţe, Management şi Marketing. Admiterea se va face pe baza mediei de la examenul de bacalaureat, iar la specializările Finanţe-Bănci şi Economie şi Afaceri Internaţionale – engleză, nou înfiinţate, se va susţine o probă lingvistică la data de 28 iulie, rezultatele urmând să fie afişate pe 29 iulie. Noile specializări le vor da absolvenţilor posibilitatea de a li se recunoaşte studiile şi în străinătate, fiind predate exclusiv în engleză. “M-am înscris la Finanţe-Bănci. Sper că să fiu admisă la buget, dacă nu rămân şi la taxă, pentru că sunt de părere că este o specializare care mă va ajuta să-mi găsesc mai uşor un loc de muncă atunci când voi termina studiile. Nu vreau să fac o facultate doar pentru diplomă”, a afirmat Andreea Biosan, absolventă a Colegiului “Carol I” din Craiova.

Înscrierile la Facultatea de Litere se fac până pe 31 iulie

Până mâine absolvenţii de liceu mai au timp să se înscrie la Facultatea de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova, unde au fost scoase la concurs 138 de locuri la buget şi 389 de locuri la taxă la următoarele domenii de studiu: Asistenţă socială, Filosofie, Sociologie, Ştiinţe ale comunicării şi Geografie. Şi aici candidaţii s-au grăbit să-şi depună dosarele de înscriere, selecţia făcându-se exclusiv pe baza mediei de la bacalaureat.

Cei care vor să opteze pentru specializările Facultăţii de Litere trebuie să ştie că sesiunea de depunere a dosarelor la această facultate a început ieri şi se va încheia pe 31 iulie. Desfăşurarea probelor de concurs pentru Domeniile Muzică şi Teatru se va face în două etape, pe 29 şi respectiv 30 iulie. Taxa de înscriere este de 100 lei pentru toate formele de învăţământ.

 

Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova: “Absolvenţii de liceu au înţeles că la facultăţile din cadrul Universităţii din Craiova se face învăţământ de calitate. Cred că acesta este motivul pentru care preferă să vină să înveţe aici decât să ia o diplomă care nu valorează nimic. Am observat că universităţile puternice au înregistrat o creştere, pe când universităţile mici şi cele private pierd teren”.

1 COMENTARIU

  1. Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

Comments are closed.