Franța primește unda verde de la Bruxelles pentru planul de redresare și reziliență

0
310

În ajunul Consiliului European de la Bruxelles de joi și vineri, Emmanuel Macron a primit-o miercuri după-amiază la Palatul Elysée pe Ursula von der Leyen. Ocazie cu care președinta Comisiei Europene a dat unda verde planului de redresare și reziliență francez. Un plan de 100 de miliarde de euro pentru a surmonta consecințele pandemiei de Covid și a finanța tranziția ecologică. Din suma totală, Uniunea europeană va plăti 40 de miliarde de euro.

«Asta este Europa concretului, Europa care avansează» a scris Emmanuel Macron pe rețeaua Twitter în urma întâlnirii avute la Palatul Elysée cu Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei europene a fost la Paris ca să «valideze» planul francez de relansare. Un plan din care Franța a prevăzut să investească mai bine de jumătate din banii europeni – din cele 40 de miliarde – în tranziția ecologică. Astfel, vreo 6 miliarde de euro vor merge la renovarea energetică, ceva mai mult la infrastructurile de transport și mobilitățile ecologice în timp ce 5 miliarde vor fi consacrate dezvoltării energiilor și tehnologiilor verzi. Alte 10 miliarde vor fi conscrate digitalizării economiei franceze. In fine, restul acestei inedite subvenții europene va fi consacrat cercetării, sistemului de sănătate și coeziunii teritoriale.

In aceste condiții, Franța se înscrie în criteriile fixate de Bruxelles. Reamintim că se cerea ca minimum 37% din cheltuieli să fie alocate tranziției ecologice și 20 de procente să meargă la tranziția digitală. De asemenea, statele membre UE trebuie să-și însoțească planurile naționale de o serie de reforme structurale. Franța a introdus aici o bună parte din reformele adoptate din 2017 încoace. De asemenea, în documentul transmis la Bruxelles, Parisul se arată decis să realizeze o ambițioasă reformă a pensiilor, fără să dea însă o dată precisă.