Opt candidaţi, din Dolj, excluşi de la Bacalaureat, în timpul celei de-a doua probe

0
644

Emoţii, şi astăzi, la cea de-a doua probă a Bacalaureatului, cea obligatorie a profilului, la Matematică – Informatică, Matematică – profil tehnologic (profilul “real”), respectiv Istorie (la “umanist”). Atât elevii, cât şi profesorii au avut aceeaşi părere: subiecte de dificultate medie, cu unele subpuncte care vor face, mai mult ca sigur, diferenţa, dar se poate ajunge la note undeva la 6,00 – 7,00. În Dolj, la această probă s-au înscris 3.445 candidați pentru Matematică și 1.472 candidați pentru Istorie. Au fost prezenți 4.323 candidați, iar 256 nu s-au prezentat la examen, în timp ce 329 de candidați au avut proba echivalată. Nu au fost înregistați candidați cu temperatura peste 37.3 ̊C. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați opt candidați, pentru prezenţa telefonului mobil asupra lor. 

În faţa Centrelor de examen, constituite în vederea susţinerii Bacalaureatului, 39 în Dolj, agitaţie mare, şi ieri, la susţinerea probei obligatorii a profilului. Părinţi, mătuşi, bunici aşteptau să iese copiii de la examen. Au apărut, pe rând, absolvenţii clasei a XII-a. Cu câţiva dintre ei, am vorbit, încercând să aflăm impresiile acestora. Primii cu care am stat de vorbă au fost doi băieţi de la Colegiul Naţional “Elena Cuza”, la “umanist”. Ambii, Răzvan Vrusie şi Laurenţiu Gavrilă, au susţinut proba la “Istorie”. La unison, ne-au precizat: “Parcă a fost ceva mai greu la ultimul subiect, cel care se referea la Constituţii. Nu ne aşteptam la aşa ceva, dar tot credem că vom obţine note peste 8,00”. S-au diferenţiat la ceea ce doresc să facă pe mai departe. Primul vrea la Academia de Poliţie, celălalt la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii din Craiova. Scăpată de emoţii a fost şi Maria Olteanu, care a dat proba la “Mate – Info”: “Nu mi s-au părut foarte grele subiectele. M-am pregătit în toată această perioadă şi îmi doresc să urmez cursurile Facultăţii de Medicină din Craiova. În sală, am avut toate condiţiile, a fost ceva mai greu la început, dar ne-am adaptat”. Aceasta a fost însoţită de mătuşa sa, Gabriela Buzduceanu, cu mult mai multe emoţii: “Au fost condiţii ceva mai neobişnuite pentru copii, ne-a fost nouă greu, aşteptându-i, dar lor?!”. Tot de la “Mate – Info” a ieşit şi Cosmin Mateescu: “A fost destul de dificil, mai ales la unul dintre subiecte, dar, per total, cred că voi lua o medie generală pe lângă 9,80 şi îmi doresc să urmez Faclutatea de Automatică de la Cluj”.

 

Au fost vocile copiilor, dar să le ascultăm şi pe cele ale profesorilor. Prof. de istorie,  Nora Cadea,  de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” din Craiova, ne-a precizat: “Au fost subiecte cu dificultate medie, iar la ultimul dintre ele, cel referitor la Constituţii, poate nu se aşteptau, dar, toate au fost conform programei şi au fost cuprinse în testele de antrenament. Se poate obţine , pentru cei care au învăţat, o medie undeva la 7,00, ca să nu mai spun despre minimul 5,00”. Despe “Mate – Info”, am vorbit cu prof. Raluca Ciurcea, de la Colegiul Naţional “Carol I”: “Nu cred că a fost ceva foarte dificil. Toate subiectele au fost abordabile, dar, bineînţeles, au fost şi oarece dificultăţi, care vor face diferenţele. Cred că o notă de 6 – 7 se poate obţine”. La rândul său, prof.  Cristina Spiridon, de la Liceul Tehnologic Auto din Craiova, ne-a vorbit despre subiectele la Matematică – Filiera Tehnologică: “Subiecte abordabile, cuprinse în programă, care au făcut parte şi din testele de pregătire, pe care copiii le-au avut la dispoziţie. Sigur, undeva se va face diferenţa , fiind şi câteva puncte ceva mai dificile. Oricum, se poate lua măcar 5, ca să nu mai spun că 6-7 sunt note accesibile pentru cei care s-au pregătit”.