Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, a publicat raportul intitulat „Dezvoltarea durabilă în Uniunea Europeană — Raport de monitorizare privind progresele înregistrate în direcția îndeplinirii ODD în contextul UE — ediția 2020”, care oferă o prezentare statistică a progreselor înregistrate în direcția îndeplinirii celor 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) în UE.
Durabilitatea este un obiectiv fundamental al Uniunii Europene și o prioritate clară a Comisiei von der Leyen. Toate politicile Comisiei, cum ar fi tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic și eficientă în ceea ce privește utilizarea resurselor, contribuie la realizarea ODD. Începând din acest an, progresele înregistrate de statele membre în direcția ODD sunt integrate în semestrul european, cu o evaluare sintetică și o anexă specifică în fiecare raport de țară, care stabilesc performanța în materie de ODD a fiecărui stat membru în parte și tendința din ultimii cinci ani. În ansamblu, raportul de ieri confirmă faptul că, în ultimii cinci ani, UE a înregistrat progrese în ceea ce privește aproape toate obiectivele de dezvoltare durabilă. În special, s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește îndeplinirea obiectivului „Pace, justiție și instituții puternice”.
Raportul prezintă, de asemenea, progrese semnificative în ceea ce privește obiectivele „Fără sărăcie”, „Sănătate și bunăstare”, „Fără foamete” și „Condiții de muncă decente și creștere economică”. S-au înregistrat unele progrese în ceea ce privește realizarea de „Orașe și comunități durabile”, „Educație de calitate”, „Parteneriate pentru obiective”, „Consum și producție responsabile”, „Energie accesibilă ca preț și curată”, „Reducerea inegalităților”, „Viața terestră” și „Industrie, inovare și infrastructură”. Sunt necesare mai multe eforturi pentru a atinge ODD în materie de „Politici climatice” și „Egalitate de gen”.
Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni , a declarat: „Acest raport evidențiază progresele înregistrate în direcția îndeplinirii ODD în UE, reprezentând cea mai recentă contribuție a noastră la dezbaterea cu privire la forma pe care o va lua Europa și lumea noastră în 2030 și în anii următori, precum și cu privire la acțiunile necesare pentru a ajunge acolo. În confruntarea cu repercusiunile dramatice ale pandemiei, nu trebuie să pierdem din vedere provocările globale precum schimbările climatice, pierderea biodiversității și inegalitățile sociale și economice din ce în ce mai mari. Punerea în aplicare a unor politici care să atingă obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) reprezintă foaia noastră de parcurs către o lume mai bună, iar Europa trebuie să se fie vectorul acestui parcurs.”