Spre ce zări zburăm cu Ştiinţa?

0
236

Suporterii au curse aeriene directe din Bănie în cazul în care Universitatea ar întâlni în Europa League pe: AC Milan, Everton, Lazio Roma, FC Koln, Arsenal, Maccabi Tel Aviv sau Bnei Yehuda Tel Aviv

fani
Meciul cu Gaz Metan a fost cel decisiv pentru prezenţa Ştiinţei în cupele europene

Pe 27 iulie şi 3 august, Universitatea Craiova va disputa meciurile din turul 3 preliminar al Europa League. Va fi revenirea alb-albaştrilor în cupele europene, după 17 ani de absenţă şi totodată prima ocazie pentru suporterii olteni de a-şi însoţi favoriţii în deplasare într-un meci european. Ştiinţa are tradiţie în confruntările continentale, dar până când s-a produs ultima, în anul 2000, era foarte greu pentru români să ajungă peste hotare, dacă nu cumva imposibil, dacă vorbim de perioada dinainte de 1990, când s-au consemnat majoritatea meciurilor europene ale Ştiinţei. Atunci, doar securiştii aveau posibilitatea de a ajunge la partidele externe disputate de alb-albaştri.

Nu toate destinaţiile le sunt la îndemână suporterilor din Bănie, aşa că nu doar echipa, ci şi fanii ar avea nevoie de puţin noroc la tragerea la sorţi, programată pe 14 iulie, în Elveţia, la Nyon. Spre exemplu, o întâlnire cu portughezii de la Maritimo Funchal presupune o deplasare în Insula Madeira. E adevărat, una exotică, dar destul de puţin accesibilă. Acelaşi lucru se poate spune despre un zbor în Rusia, la Krasnodar ori Sankt Petersburg, în Ucraina, la Doneţk sau Oleksandrya.

Cel mai favorabil ar fi un sejur pornit de acasă şi în câteva ore să ajungi la destinaţie. În prezent, pe Aeroportul Internaţional Craiova sunt operate curse aeriene regulate către Milano, Roma, Bologna, Veneţia, Paris, Londra, Liverpool, Madrid, Barcelona, Valencia, Köln şi Tel Aviv.  În aceste condiţii, speranţa de o cursă directă în localitatea unde va avea loc meciul din deplasare al Ştiinţei se leagă de o dispută cu: AC Milan, Everton Liverpool, Maccabi Tel Aviv sau Bnei Yehuda Tel Aviv. În cazul în care Ştiinţa s-ar califica în grupele Europa League (lucru aproape imposibil) craiovenii ar putea ajunge uşor şi la meciurile cu FC Koln, Arsenal Londra sau Lazio Roma.

Cea mai scurtă deplasare ar fi la Ruse

bancu
Bancu s-ar putea reîntâlni în Europa League cu Javi Garcia de la Zenit

Dacă luăm în calcul deplasarea cu automobilul sau autocarul, accesibile sunt, firesc, echipele din ţările vecine, însă e greu de crezut că Universitatea va da piept cu formaţii din apropiere, fiindcă acestea nu sunt nici ele nu sunt prea bine cotate. Numai în cazul fericit în care acestea ar produce o surpriză în tururile anterioare şi ar dobândi astfel calitatea de cap de serie de la formaţiile eliminate, „vecinii” ar putea întâlni Ştiinţa, însă este foarte puţin probabil. Dacă totuşi Craiova ar beneficia de o astfel de şansă, cele mai apropiate deplasări, respectiv sub 600 de kilometri, ar fi în: Bulgaria, cu Dunav Ruse – 220 km, Levski Sofia sau ŢSKA Sofia – 270 km, Botev Plovdiv – 400 km, Serbia, cu Steaua Roşie Belgrad, Mladost Lucani – 400 km şi Vojvodina Novi Sad – 500 km, Grecia, cu PAOK Salonic – 570 km, în Muntenegru, cu Buducnost Podgorica – 600 km, în Macedonia, cu Pelister Bitola – 600 km, în Croaţia, cu NK Osijek – 590 km.

Pentru cei care vor să îmbine plăcerile, respectiv concediul de vară pe litoral cu meciurile alb-albaştrilor, destinaţii ideale ar fi: pe Coasta Adriaticii, pentru un meci cu Hajduk Split, pe Riviera Franceză, pentru un duel cu Olympique Marseille, în Insula Madeira, unde se află Maritimo Funchal, ori la Salonic. Bineînţeles, capitale precum Viena, Praga, Istanbul, Stockholm, Bratislava, Budapesta sau Atena intră şi ele în calcul pentru o vacanţă atractivă alături de Universitatea. Deocamdată, cei care vor un sejur montan şi în acelaşi timp ţin să ia pulsul echipei la preluarea ei de către italianul Devis Mangia, se recomandă un voiaj în Alpii austrieci, în zona Tirolului, acolo unde este cazată Universitatea până pe 7 iulie şi unde va disputa o serie de meciuri amicale, începând cu cel contra bulgarilor de la ŢSKA Sofia. Circa 1.300 de kilometri sunt de la Craiova şi până la locul de cantonament al alb-albaştrilor.