Se extinde Programul Strategic de Investiţie în Mediul Rural

0
376

Fundaţia Vodafone România extinde la nivelul întregii ţări Programul Strategic de Investiţie în Mediul Rural, iniţiat la nivel de proiect pilot in martie 2015. Scopul programului este acela de a susţine educaţia, sănătatea şi serviciile sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România.

Cei patru parteneri strategici selectaţi de către Fundaţia Vodafone Romania pentru desfăşurarea proiectelor în fiecare judeţ din ţară sunt: Fundaţia Principesa Margareta a României, Fundaţia Mereu Aproape, Fundaţia de Sprijin Comunitar şi Fundaţia PACT. “Este prima oară când o fundaţie din România dezvoltă un proiect naţional de o asemenea anvergură. Am identificat nevoi de bază în zona rurală, cum ar fi: susţinerea centrelor de zi, renovarea de şcoli şi biblioteci, asigurarea hranei, ajutoare de urgenta pentru copii, accesul la servicii medicale, combaterea abandonului scolar şi a analfabetismului, şi ne-am dorit să răspundem acestor nevoi şi să contribuim astfel la dezvoltarea comunităţilor rurale din cât mai multe zone din ţară. Pentru acest lucru am ales parteneri strategici, cu o vastă expertiză, care să ne ajute să implementam proiecte în toată tara,” a spus Angela Galeta, director, Fundatia Vodafone România.

“Implicat în comunitatea mea”

Prima etapă a acestui program a fost reprezentată de proiectul pilot “Implicat în comunitatea mea”, cu o sumă alocată de 149.518 Euro, derulat în parteneriat cu Fundaţia PACT. Proiectul a fost lansat în luna martie şi a constat în anunţarea unei runde de finanţare deschisă pentru proiecte comunitare din şapte judeţe : Argeş, Brăila, Buzău, Dolj, Galaţi, Mehedinţi şi Olt. În urma rundei de finanţare, au fost alese 10 proiecte în judetele respective. Fundaţia Mereu Aproape va derula proiecte în zona de vest a ţării în cadrul proiectului “Ajută un sat. Schimbă o ţară”. Cele 13 judeţe în care se vor desfăşura proiectele sunt : Alba, Arad, Bihor, Braşov, Caraş Severin, Cluj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Timiş, Satu Mare, Salaj, Sibiu. Suma alocată se ridica la 287.943 Euro. Proiectele au fost selectate conform unor cercetari realizate în 168 de comunităţi din 25 de judeţe, în perioada decembrie 2014- februarie 2015, în reţeaua Group 4 Youth (reţea naţională de şcoli şi biblioteci din mediul rural, creată în perioada 2011-2014 cu scopul identificării nevoilor comunicaţilor locale), în urma cărora Fundaţia Mereu Aproape a identificat zonele rurale critice, unde a ales sa îşi desfăşoare proiectele.

“Investiţii pentru comunităţi durabile”

Proiectul lansat de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei sub numele ”Fondul Special pentru copii” demarează prin lansarea unei runde de finanţare deschisă pentru proiecte comunitare din 14 judeţe din ţară: Bistriţa Năsăud, Calaraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Prahova, Vâlcea, Teleorman, Tulcea. Suma alocată proiectului se ridică la 90.400 Euro. ONG-urile locale cu activităţi tip after school (îndrumare şcolară, activităţi extracuriculare), din comunităţi cu până la 30.000 de locuitori, din cele 14 judeţe menţionate, pot aplica, pentru a obţine finanţări de până la 2.000 euro pe proiect. În plus, prin acest proiect, Fundaţia Principesa Margareta a României oferă sprijin şi suport financiar în valoare de 30.000 euro pentru 100 de copii şi tineri aflaţi în dificultate din localităţile mai sus menţionate. Partenerul Fundaţiei Vodafone România în regiunea Moldova este Fundaţia de Sprijin Comunitar, care lansează proiectul “Investiţii pentru comunităţi durabile”, ale cărui fonduri se ridică la 125.784 Euro. Proiectul demarează prin iniţierea unei runde de finanţare în opt judeţe: Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea, prin care ONG-uri locale mici din comunităţi cu până la 30.000 de locuitori, din judeţele menţionate, pot aplica, pentru a obtine finanţări de până la 7.000 euro pe proiect.

Durata de desfăşurare a unui proiect poate fi de până la 8 luni

  Pentru ambele runde de finanţare, proiectele depuse trebuie să conţină o componentă puternică de implicare a comunităţii şi să se înscrie într-unul dintre cele trei domenii de finanţare: educaţie, sănătate şi servicii sociale. Durata de desfăşurare a unui proiect poate fi de până la 8 luni, în intervalul 1 septembrie 2015 – 30 aprilie 2016. Aplicanţii vor trimite o cerere de finanţare, în care prezintă propunerea de proiect, până la data de 22 iulie 2015.Evaluarea proiectelor va avea loc în perioada 23 iulie – 19 august, pe baza criteriilor din regulament. Cererile de finanţare vor fi evaluate de către comisii formate din membri ai fundaţiilor implicate. Anunţarea proiectelor care vor primi finanţare va avea loc la sfârşitul lunii august 2015.

 ***

Fundaţia Vodafone România a finanţat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 20 milioane Euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.