Vremea caniculară care s-a instalat în ultimele zile şi la Craiova pune pe jar autorităţile. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj spun că s-au pregătit deja să întâmpine valul de căldură şi, în colaborare cu primăriile din mai multe localităţi doljene, au pus la cale o strategie comună pentru situaţiile în care temperaturile vor depăşi 35 de grade Celsius.
Conform meteorologilor, şi astăzi mercurul din termometre va depăşi 30 de grade Celsius, motiv pentru care medicii au lansat o serie de avertismente pentru populaţie. În primul rând, este importantă adaptarea la condiţiile meteorologice prin evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00 şi 18.00. Până ieri, Direcţia de Sănătate Publică Dolj primise confirmarea de organizare a unor puncte de prim-ajutor temporare la Craiova în clădirea Prefecturii, la Primărie în sediul Palace, în Piaţa Centrală la punctul sanitar şi la Asistenţă Socială, în cartierul Lăpuş. De asemenea, astfel de centre de prim-ajutor au mai fost înfiinţate la Filiaşi în cadrul Casei de Cultură, şi la Calafat.
Cod galben de caniculă la 35 de grade Celsius
Pentru a fi instituit codul galben de caniculă, conform normelor în vigoare, temperaturile trebuie să depăşească 35 de grade Celsius între orele 11.00 şi 18.00. Se consideră cod portocaliu atunci când mercurul din termometre oscilează între 38 şi 40 de grade Celsius şi în cele din urmă cod roşu atunci când temperatura depăşeşte 40 de grade. În astfel de condiţii extreme Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj va primi zilnic informaţii cu privire la numărul persoanelor afectate de caniculă. De asemenea, şi unităţile sanitare cu paturi vor fi pregătite pentru zilele caniculare.
„Am primit planificarea personalului medical pe toată perioada. Aceste centre vor intra în funcţiune la codul portocaliu pentru asigurarea de apă şi la codul roşu pentru asigurarea asistenţei medicale. Tot atunci vor funcţiona doar ambulanţe cu aer condiţionat. Cabinetelor de medicina familiei le-am notificat să-şi actualizeze listele cu persoanele care au probleme de sănătate ce pot fi agravate de caniculă. Trebuie să pună la dispoziţia administraţiei locale aceste liste astfel încât atunci când oamenii nu pot ieşi din casă să poată fi ajutaţi”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Trebuie evitată expunerea prelungită la soare
Pentru ca populaţia să suporte mai uşor temperaturile caniculare şi pentru a evita apariţia unor incidente, specialiştii din cadrul DSP Dolj au lansat o serie de recomandări. În primul rând, zilnic trebuie consumate lichide, între 1,5 şi 2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioada de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 20 de minute. Sfatul este însă acela de a evita băuturile alcoolice – inclusiv berea sau vinul –, care favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nu sunt recomandate nici băuturile cu conţinut ridicat de cofeină – cafea şi cola – sau de zahăr, aşa cum ar fi băuturile răcoritoare carbogazoase, care sunt diuretice. În schimb, trebuie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete, întrucât conţin o cantitate mare de apă. De asemenea, este de evitat expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În situaţia în care locuinţa este prevăzută cu aparat de aer condiţionat, acesta trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius. „Trebuie să avem grijă de persoanele dependente de noi – copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi –, oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. Totodată trebuie păstrat contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau au dizabilităţi, interesându-ne de starea lor de sănătate”, a precizat dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul DSP Dolj.