Aeroportul Internaţional Craiova, la standarde europene

1
644

Noile spații din cadrul Aeroportului Internațional Craiova (AIC), create printr-o investiție finanțată din fondurile proprii ale Consiliului Județean (CJ) Dolj, care a vizat extinderea terminalelor de plecări și de sosiri, au fost date în folosință luni, 22 mai. Demersul, impus de intensificarea tot mai accentuată a activității, în ultima perioadă, permite AIC să își crească în mod semnificativ capacitatea de procesare, un aspect esențial, în condițiile, în care , estimările pentru vara anului 2023 indică un flux de peste 60.000 de pasageri pe lună.

În cadrul unei conferințe de presă, organizate luni, 22 mai,  la Aeroport, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a precizat că sumele investite de instituție în extinderea AIC vor putea fi recuperate în cadrul unui apel de proiecte gestionat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: „Finalizăm un demers susținut din fondurile proprii ale Consiliului Județean Dolj. Atunci când am demarat acest proiect, înregistram creșteri exponențiale ale numărului de călători și, evident, aeroportul a devenit neîncăpător. În acest fel a apărut și necesitatea extinderii terminalelor de plecări și de sosiri, suprafața fiecăruia dintre acestea crescând cu peste 1.000 de metri pătrați. Totodată, a sporit capacitatea de procesare, ajungându-se , astăzi,  la un vârf de 650 de pasageri pentru fiecare dintre cele două terminale. Această investiție a venit la pachet cu un alt demers al nostru, prin care ne propunem să realizăm o nouă parcare, prevăzută cu 187 de locuri și un spațiu special pentru microbuze și autobuze. Procedura pentru atribuirea contractului de lucrări va fi publicată în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice în zilele următoare, astfel încât în iunie să putem să deschidem ofertele depuse, pentru a fi analizate. Vestea bună este că toate fondurile investite de Consiliul Județean Dolj pot fi recuperate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, care va deschide un apel de proiecte retrospective, în cadrul căruia suntem eligibili. Ne așteptăm la o creștere tot mai accentuată a numărului de pasageri, având în vedere faptul că, de la 1 ianuarie și până în prezent, lună de lună, s-a depășit câte un record, prin raportare la statisticile din anii trecuți. Se zboară din ce în ce mai mult, vor fi rute noi, vor fi charterele de vacanță, vor fi reintroduse destinații pentru care fie s-a redus frecvența, fie au fost oprite, iar investițiile realizate aici ne oferă posibilitatea să spunem că suntem pregătiți. Rămânem activi și, alături de echipa de conducere a Aeroportului Internațional Craiova, încercăm să aducem noi curse, să creștem numărul de pasageri și adresabilitatea AIC, iar în acest mod să creștem și veniturile CJ“.

Investiţii peste investiţii

La rândul său, directorul general al Aeroportului Internațional Craiova, Sorin Manda, a evidențiat faptul că investițiile realizate de CJ Dolj se adaugă unei serii de proiecte derulate la AIC cu finanțare din fonduri europene, a căror valoare cumulată depășește 150 de milioane de euro: „Suntem într-un moment foarte important pentru noi – inaugurarea terminalelor de plecări și de sosiri, în urma lucrărilor de extindere care s-au derulat, demers impus de evoluția numărului de pasageri din ultima perioadă. Estimăm că, în lunile de vară, atunci când traficul aerian se va intensifica, se va ajunge la un flux de peste 60.000 de călători pe lună, ceea ce ar fi fost imposibil de procesat în lipsa acestui demers. Este o investiție realizată de Consiliul Județean Dolj, prin intermediul căreia am reușit, de asemenea, să creștem la opt numărul porților de check-in, față de trei, câte erau disponibile înainte. Alături de aceste noi spații din cadrul terminalelor, pe care le punem de astăzi, 22 mai,  la dispoziția călătorilor, avem în derulare și alte proiecte finanțate din fonduri europene, totalizând peste 150 de milioane de euro. Vom face din aeroportul nostru unul dintre cei mai mari poli de dezvoltare din regiunea Oltenia“. La conferința de presă organizată luni, 22 mai,  la Aeroportul Internațional Craiova, au mai participat primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, vicepreședintele CJ Dolj Mihai Neațu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene Bogdan Pășcuț, precum și Mircea Dumitru, membru în Consiliul de Administrație al AIC.   Lucrările executate în cadrul proiectului „Extindere terminale plecări și sosiri la Aeroportul Craiova“, cu o valoare de 31.358.732 de lei, inclusiv TVA, au vizat construirea și amenajarea a două corpuri de clădire, alipite celor existente, suprafața desfășurată a spațiilor nou create fiind de 2.250 de metri pătrați.

Totul pentru pasageri

În cadrul evenimentului inaugural din data de 22 mai 2023, al celor două corpuri de clădiri noi aferente Terminalelor de Plecări și Sosiri, participanții au avut parte şi de un tur al locațiilor lucrărilor la infrastructura de mișcare, respectiv la calea de rulare Foxtrot, calea de rulare Golf și platforma de degivrare a aeronavelor, unde se execută lucrări de excavare, stabilizarea terenului și a sternerestrat de piatră spartă. Vizita a continuat la locația noului terminal, ce va avea o suprafață de 30.627 mp și o capacitate de 1.936.186 pasageri, unde se execută , în prezent, la toate cele trei corpuri ale terminalului, lucrări de cofrare grinzi ale planșeelor peste parter, fiind, deci, antamate, lucrările la etajul 1 al terminalului, cât și lucrări de armare și cofrare a grinzilor izolate. Prima etapă în derularea acestui proiect a constat în elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție aferente execuției lucrărilor obiectivului de investiții, a caietelor de sarcini și  a documentației economice, finalizate în decembrie 2022. Proiectul “Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova este un proiect de o complexitate deosebită, cuprinzând 21 obiective de investiții, cu o valoare totală de 97.000.000 euro, lucrări care se execută pe o suprafață de 367.614 mp. Lucrările la aceste 21 de obiective de investiții au demarat, în primul rând cu Obiectul 1, construcția terminalului , cu o suprafață desfășurată de 30.000 mp, proiectat pentru un număr de 1.933.186 pasageri, alcătuit din 3 module A, B, și C, unde a fost realizată săpătura subsolurilor pentru cele trei corpuri ale terminalului, la o cota de – 5,4 , a fost turnat stratul de egalizare la  cele trei corpuri, executată armătură orizontalăși verticală, hidroizolația și a fost turnată , deja, placă peste subsol la două din cele trei corpuri, dându-se , astfel, posibilitatea de a se continua lucrările cu parterul. În paralel cu construcția terminalului,  au fost demarate și executate, într-un procent destul de mare, canalizarea menajeră și pluvială. În martie 2023, au fost demarate și lucrările la infrastructura de mișcare, la Obiectul 11 și 12, Platforma de degivrare aeronave APRON 3 , și Platforma de îmbarcare-debarcare APRON 4, unde a fost executată săpătura, a fost stabilizat terenul cu liant, a fost așternut balastul , urmând piatră spartă și apoi, turnarea, betonului. Totodată,  au fost începute lucrările, atat la Obiectul 13 – Cale de rulare Alfa ,cât și la Obiectul 14 – Cale de rulare Foxtrot”, precizează reprezentanţii Aeroportului Internaţional Craiova. Imaginile vorbesc de la sine, fără prea multe comentarii:

 

 

 

 

 

T

1 COMENTARIU

  1. cand ii auzi pe astia din CL, investitii din fonduri proprii… baaai inchipuitilor ati adus bani de-acasa sa faceti voi bugetu, borfasilor? atata lauda pentru atat de putine realizari intr- un mandat atat de lung..

Comments are closed.