Craioveanu: “Nu e normal ca o echipă aşa de mare ca Ştiinţa să stea fără trofeu 25 de ani”

0
235

Legenda Universităţii Craiova, Gică Craioveanu, a câştigat 3 trofee în tricoul alb-albastru, eventul din 1991 şi Cupa din 1993, acela fiind ultimul trofeu adus în Bănie. “Grande” a mai jucat şi finala din 1994, pierdută însă cu 1-0 în faţa Gloriei Bistriţa. Fostul golgheter al Ştiinţei a venit deja în Bănie pentru a fi alături de elevii lui Devis Mangia înaintea finalei de duminică, de pe Arena Naţională, cu AFC Hermannstadt.

– Gică, mai sunt câteva zile, te-a cuprins deja febra finalei, ce simţi, vine trofeul în Bănie după 25 de ani?

 

Sunt aproape convins că vom câştiga, a trecut multă vreme, nu e normal ca o echipă aşa de mare la Ştiinţa să stea fără trofeu atâta timp, 25 de ani. Sper să aducem trofeul acasă. Echipa este într-o dinamică bună, suntem favoriţi, dar mi-e teamă de echipele mai mici, care se mobilizează la maxim şi nu au nimic de pierdut. Hermannstadt este nou-promovată, toţi ne dau favoriţi, dar îmi aduc aminte şi acum finala cu Bistriţa, din 1994, în Regie, când au avut o ocazie şi ne-au bătut. Acum va fi altă atmosferă însă, un stadion mare, altceva, am încredere mare.

 

– Se anunţă peste 20.000 de olteni la finală, vii la meci cu trenurile de suporteri?

 

Dacă nu voi comenta finala şi voi pleca de sâmbătă, s-ar putea să mă duc cu trenul. Vreau să fiu printre fani, e un lucru extraordinar, mereu mă simt iubit de ei şi eu le sunt aproape cu orice ocazie. Oricum, sunt convins că oltenii vor crea o atmosferă incredibilă.

 

– Tu ai fost în echipa care a câştigat ultimul trofeu al Ştiinţei, în acea finală cu Brăila, în care s-a accidentat Emil Săndoi. Ce-i sfătuieşti pe actualii jucători?

 

Îmi aduc aminte de lacrimile pentru le-am avut atunci când s-a accidentat Emil Săndoi, dar şi de bucuria de a câştiga trofeul şi astfel am putut să i-l dedicăm. A fost bucurie, dar şi tragedie în acelaşi timp. Sper ca băieţii de azi să nu aibă aceeaşi presiune pe care am avut-o noi la meciul acela, să joace relaxaţi, pentru că atunci câştigi. Sper să fie ei înşişi, pentru că avem jucători incredibili, care pot să câştige singuri un meci.

 

– Deja au apărut multe oferte pentru jucătorii Craiovei, te temi să nu se gândească la plecare, să joace doar pentru ei, nu pentru echipă în finală?

 

Eu nu aş vrea să plece niciun jucător. Aş vrea să crească lângă noi, să joace în cupele europene, să ia trofee cu Ştiinţa. Eu am plecat la 27 de ani de la Craiova şi am mai jucat zece ani în Spania. Eu am vorbit la Villarreal pentru mai mulţi jucători de-ai noştri, i-am propus pe Mitriţă, Bancu, Mateiu, pe căpitanul atomic, Băluţă, dar vreau să aşteptăm finala, deşi nu aş vrea nici după aceea să plece. Să mai stea, să se vândă pe sume mari, nu pe un  milion în Rusia sau Azerbaidjan. Îl vrea CFR pe Băluţă? “Bursucul” să pescuiască la alte echipe, nu la noi! Nu faci performanţă dacă le dai rivalelor cel mai bun jucător al tău.

 

– Este cerere mare nu numai la biletele pentru finală, ci şi la abonamentele pentru sezonul viitor, tu ai deja locul asigurat?

 

Ca şi anul trecut, eu sunt primul abonat. De asemenea, copiii mei sunt abonaţi şi sunt orgolios de acest lucru. Nu pot să vin la toate meciurile, dar cu gândul şi cu sufletul sunt mereu alături de “leii” noştri.

 

– Tot generaţia ta a fost ultima care a ocupat un loc pe podium la Universitatea, eşti mulţumit cu acest loc 3 obţinut acum?

 

Sunt foarte mulţumit de locul 3, pentru că au fost destul de multe meciuri şi băieţii cred că s-au concentrat mai mult pe Cupa României. În 1995, cu Piţi pe bancă, am terminat pe locul 2, a fost atunci un an fantastic, am pierdut titlul în special din cauza acelei înfrângeri cu 1-0 în Ghencea, în care am avut multe ocazii şi am avut şi 7.000 de olteni în tribune.

 

– Ce i-a lipsit echipei pentru a se bate la titlu?

 

Eu zic că nu am avut un vârf puternic, unul care să marcheze 15-20 de goluri, cum era Cămătaru pe timpuri, pentru că am împins bine, am dus mingea în faţă, dar ne-a lipsit ultimul şut de multe ori.

 

– Sibienii spun că vor să le înmâneze trofeul preşedintele Iohannis, tu ce preferinţe ai?

 

N-am nicio preferinţă cine să înmâneze Cupa, poate să fie fie şi Chuck Norris, numai să o câştigăm noi!

 

– Craiova a ratat foarte multe penalty-uri în acest sezon, le arăţi anumite tehnici băieţilor în cazul în care vor ajunge la lovituri de departajare?

 

O să fiu alături de ei, dar nu-i învăţ eu să bată. Nu pot să trag, fiindcă am ligamentele rupte la gleznă, sunt indisponibil pentru finală.