Grindeanu: Preşedinţii de CJ să fie aleşi direct de cetăţeni, să nu fie captivi ai unui vot politic

0
64

Premierul Sorin Grindeanu a declarant ieri, la adunarea generală a UNCJR, că preşedinţii consiliilor judeţene ar trebui aleşi direct de cetăţeni, nu de consilierii judeţeni, pentru a nu mai sta “la degetul mic al unora şi al altora” şi pentru a nu mai fi “captivi unui vot politic”.

sorin-grindeanu
Sorin Grindeanu

 “De anul trecut, alegerea preşedinţilor de consilii judeţene se face, după mulţi ani, de către consilierii judeţeni. Nu vrea să deschid o cutie a Pandorei, dar nu pot să nu mă întreb dacă merită să păstrăm acest sistem sau e mai bine să revenim la votul uninominal. Alegerea indirectă a preşedinţilor de consilii judeţene, ca şi cum a-i lega nişte pietre de picioare şi a-i spune cuiva să alerge, să facă performanţă. Poate că se antrenează bine cu pietrele de la picioare, dar în niciun caz nu poate să alerge foarte-foarte bine şi să facă performanţă”, a declarat Sorin Grindeanu la adunarea generală a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.

El a apreciat că un preşedinte de consiliu judeţean nu poate fi “captiv” unui vot politic. “Un preşedinte de consiliu judeţean nu poate să fie captiv unui vot politic, care se poate schimba oricând, nu poate să stea la degetul mic al unora sau al altora, ci să dea socoteală doar în faţa cetăţenilor care l-au ales. O astfel de autoritate poate fi conferită doar prin vot direct şi trebuie să ne gândim serios, e doar o temă, dacă nu cumva sistemul uninominal e mai benefic atât pentru democraţie, cât şi pentrui stabilitatea comunităţilor locale”, a mai spus Grindeanu.

Sorin Grindeanu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş în perioada iunie-decembrie 2016, funcţie din care a demisionat pentru a o prelua pe cea de prim-ministru.