Consultare publică privind viitorul Europei

0
335

eu-de-reichstagComitetul Economic şi Social European (CESE) organizează o dezbatere pentru a aduna opinii ale societăţii civile româneşti cu privire la cele cinci scenarii referitoare la dezvoltarea viitoare a Europei prezentate de Jean-Claude Juncker înCartea albă privind viitorul Europei a Comisiei Europene.

Printre participanţii la dezbatere se numără reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi ale sindicatelor şi alte organizaţii ale societăţii civile. De asemenea, domnul Cristian Buchiu, şef-adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, va lua parte la eveniment.

Dezbaterea va avea loc la data de 29 mai, în intervalul orar 9-13, la sediul Consiliului Economic si Social (str. Dr. Dimitrie D. Gerota nr 7-9, sector 2, Bucureşti).

Dezbaterea va fi găzduită de o delegaţie alcătuită din trei membri ai CESE, şi anume:

  • Ana Bontea, Grupul „Angajatori”
  • Minel Ivaşcu, Grupul „Lucrători”
  • Cristian Pîrvulescu, Grupul „Activităţi diverse”

Programul dezbaterii poate fi consultat aici.

CESE – organismul care reprezintă societatea civilă la nivelul UE – organizează dezbateri cu privire la viitorul Europei în fiecare stat membru, pentru a afla care sunt opiniile, priorităţile şi preocupările societăţii civile europene. Aceste dezbateri la nivel naţional fac parte dintr-un proces de discuţie amplu cu privire la „calea de urmat pentru Europa”, iniţiat de instituţiile europene în întreaga UE, cu intenţia de a implica deopotrivă cetăţenii, autorităţile şi organizaţiile de la nivel naţional.

Ideile prezentate în cursul dezbaterilor vor fi încorporate în avizul CESE cu privire la viitorul Europei, care va fi publicat în iulie 2017. Avizul are ca obiectiv influenţarea deciziei UE cu privire la direcţia de urmat în lunile care urmează în ce priveşte structura viitoare a Europei, în pregătirea alegerilor europene din iunie 2019.

Punctul de plecare al dezbaterilor, Cartea albă privind viitorul Europei – Reflecţii şi scenarii pentru UE-27 până în 2025, a fost publicată de Comisia Europeană la 1 martie 2017. Ea oferă cinci scenarii referitoare la modul în care Europa s-ar putea dezvolta până în 2025 în diverse domenii, printre care piaţa unică şi comerţul, migraţia şi securitatea sau uniunea economică şi monetară.