Fosta economistă a DSP Dolj, Manuela Militaru, din nou după gratii

0
560

Craioveanca Manuela Cososchi (fostă Militaru) a ajuns, pentru a doua oară, în spatele gratiilor şi tot pentru trafic de influenţă. Pe numele femeii, fostă economistă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, a fost emis un mandat de executare a unei pedepse de 3 ani închisoare, în baza căruia poliţiştii au ridicat-o, miercuri, şi au introdus-o în arest. Femeia este la a doua condamnare definitivă, dar magistraţii Curţii de Apel Craiova au dispus contopirea pedepselor, ambele de 3 ani închisoare cu executare şi, pentru că a stat după gratii de pe 7 martie 2011 până pe 4 ianuarie 2013, acum mai are de executat doar diferenţa până la 3 ani. Manuela Cososchi (Militaru) a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Craiova, în martie 2011, pentru trafic de influență. Ulterior a mai apărut un denunţător, astfel că pe numele femeii a mai fost întocmit încă un dosar, procesul finalizându-se pe 9 mai a.c., la Curtea de Apel Craiova, sentinţa rămânând definitivă prin nerecurare.

Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, poliţiştii craioveni au prins-o şi au introdus-o în arest, în cursul zilei de miercuri, pe Manuela Cososchi (fostă Militaru), de 43 de ani, din Craiova, pe numele căreia Tribunalul Dolj a emis mandat de executare a pedepsei privative de libertate. Femeia are de executat 3 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă şi a stat în spatele gratiilor aproape doi ani. Aceasta este a doua condamnare a femeii şi a fost pronunţată pe 9 mai a.c., de Curtea de Apel Craiova, rămânând definitivă pentru că inculpata nu a declarat recurs până la expirarea termenului legal de 10 zile.

Reamintim că procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au trimis-o în judecată, în stare de arest preventiv, la sfârşitul lunii martie 2011, pe Manuela Cososchi, fostă Militaru, economist în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, „pe parcursul anului 2010 femeia, în calitate de economist în cadrul DSP Dolj, a pretins în mod repetat diverse sume de bani ce totalizau 35.000 de euro şi 46.900 de lei, primind efectiv 32.400 de euro şi 44.900 de lei de la 18 persoane pe care le-a lăsat să creadă că poate interveni pe lângă persoane cu funcţii de conducere din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi Gărzii de Mediu Dolj, în scopul angajării acestora în cadrul respectivelor instituţii ori în scopul pensionării medicale a unor rude apropiate”. Pe 15 decembrie 2011, prima condamnare a femeii, la 3 ani de închisoare cu executare, a rămas definitivă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe 15 noiembrie 2012 a fost trimisă în judecată în al doilea dosar, tot pentru trafic de influenţă, în baza plângerii altui bărbat care îi dăduse 3.000 de euro pentru angajare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova sau la Garda de Mediu, cum se lăudase tuturor celor pe care îi păcălise. A primit 4 ani de închisoare la Tribunalul Dolj, însă pe 9 mai a.c. Curtea de Apel Craiova i-a admis apelul, i-a redus pedeapsa la 3 ani şi a dispus contopirea acesteia cu prima condamnare pronunţată pe numele fostei economiste. În aceste condiţii, mai are de executat doar restul de pedeapsă, acesta fiind probabil şi motivul pentru care n-a mai declarat recurs. Timp de 2 ani după executarea pedepsei, femeia nu mai are voie să lucreze în vreo instituţie publică.