După o îndelungată aşteptare, „o ploaie de aur” în tot Doljul

0
482

Când semnele secetei deveniseră evidente, pe tot cuprinsul Doljului, în sfârşit a plouat consistent, pentru prima dată în luna mai. Ceea ce înseamnă încă o dată că producătorii agricoli depind de Cel de Sus şi nicidecum de funcţionarea sistemelor de irigaţii de care se vorbeşte tot mai rar. Precipitaţiile căzute, fără a fi însoţite de furtună sau grindină, cum s-a mai întâmplat în alte părţi ale ţării, readuc într-un fel nădejdea că anul agricol nu este compromis.

A plouat bine de la o margine la alta a Doljului şi măsurătorile pluviometrice indicau, ieri, la prânz, următoarele valori: Craiova – 13 l/mp; Calafat – 21 l/mp; Cetate – 16,16 l/mp; Băileşti – 16,5 l/mp; Filiaşi – 43,5 l/mp; Negoieşti – 20 l/mp; Goicea – 19,7 l/mp; Afumaţi 17,4 – l/mp. Ploaia extinsă, ca areal, scăderea temperaturii, mai aproape de valorile atmosferice specifice lunii mai, îngăduie în opinia specialiştilor o vegetaţie normală, atât a culturilor de toamnă (grâu, orz, rapiţă), cât şi a celor înfiinţate în primăvară (porumb, floarea-soarelui). În bună măsură se revigorează şi pajiştile care asigură masa verde pentru efectivele de animale. Sintetizând se poate spune că după o îndelungată aşteptare şi o disperare care dădea târcoale oamenilor pământului, „o ploaie de aur” s-a abătut asupra Doljului.

Debitele şi nivelurile pe râul Jiu au fost staţionare

Conform datelor transmise de staţiile hidrometrice aflate pe teritoriul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, aversele de ploi însoţite de diverse descărcări electrice pe arii extinse, îndeosebi în cursul nopţii de miercuri, 22 mai, a făcut să se înregistreze cantităţi de precipitaţii însemnate, depăşind izolat 40l/mp şi local 20l/mp. Vântul a suflat slab până la moderat cu intensificări locale de scurtă durată în timpul ploilor, rafala maximă fiind de 61 km/h la Craiova. Debitele şi nivelurile pe râul Jiu au fost staţionare şi variabile, cu tendinţă generală de creştere datorită precipitaţiilor înregistrate în interval sub formă de aversă, care izolat au avut şi caracter torenţial. Este în vigoare ATENŢIONAREA HIDROLOGICĂ, valabilă până pe data de 24 mai, ora 14.00, conform căreia sunt posibile creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare, instaurându-se COD GALBEN pe râurile mici din bazinul hidrografic Jiu superior şi afluenţii săi din județele Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi.

„La digurile de la Dunăre nu au apărut fenomene deosebite”

În următorul interval debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA va fi în scădere până la valoarea de 7.200 mc/s. Pentru intervalul 25-29 mai a.c., conform prognozei elaborate de INHGA – CNPB, debitul Dunării la intrarea în ţară va fi staţionar la valoarea de 7.200 mc/s  în prima zi a perioadei, apoi în creştere până la valoarea 7.600 mc/s la sfârşitul intervalului de prognoză, peste media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s). „Lucrările hidrotehnice din administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj  funcţionează la parametrii optimi de exploatare. La digurile de la Dunăre nu au apărut fenomene deosebite (infiltraţii, grifoane etc.). Starea tehnică a construcţiilor hidrotehnice din administrarea ABA Jiu este monitorizată  în permanenţă, asigurându-se exploatarea acestora în siguranţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ABA Jiu, Camelia Bărbuţu.

 

În judeţul Dolj, cantităţile de precipitaţii înregistrate au totalizat: 43.5 l/mp la Filiaşi, 14.0 l/mp la Răcari, 11.8 l/mp la Podari, 13.6  l/mp la Zăval, 16.8 l/mp la Scaieşti, 20.5 l/mp la Negoieşti, 18.1 l/mp la Albeşti, 12.5 l/mp la Breasta, 16.2 l/mp la Călugărei, 15.1 l/mp la Dragoia, 19.7 l/mp la Goicea, 17.7 l/mp la Gabru, 17.4 l/mp la Afumaţi , 13.5 l/mp la Fântânele şi 16.5 l/mp în Băileşti.