Senatorul Mario Ovidiu Oprea: “COVID 19: Încercăm să nu mai depindem de importurile din China sau din alte ţări”

0
1089

Conform ultimelor informații, purtarea măștilor în spațiile închise va deveni obligatorie, iar în acest sens, întreaga populație va trebui să le achiziționeze. Statisticile arată că, la ora actuală, în România, se produc zilnic 350.000 de măști doar de către o singură companie – Taparo, acestea fiind distribuite atât în farmacii, pentru populație, dar și pentru spitale. De asemenea, 350.000 de măști sunt produse, pe zi, de Romarm, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei.

Senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea asigură că în următoarea perioadă, capacitatea de producție va crește semnificativ. “Până în data de 15 mai, România va produce cel puţin un milion de măşti de protecţie zilnic, iar oamenii le vor putea cumpăra la preţul de aproximativ 2 lei, plus TVA. La ora actuală, materialul pentru straturile 1 şi 2 se produce în România, doar materialul pentru stratul filtrant se importă în continuare. La finalul lunii mai, vom pune în funcţiune la Maramureş o linie de producţie a materialului filtrant, astfel încât să integrăm în România tot materialul necesar producţiei de măşti, să nu mai depindem de importurile din China sau din alte ţări”, a explicat parlamentarul doljean.

Guvernul Orban, în discuții cu producătorii locali

Președintele PNL Craiova a mai spus că, în acestă perioadă, mai multe firme românești s-au alăturat luptei împotriva COVID19, schimbându-și  linia de producție pentru a produce măști de protecție, combinezoane și biocide. “La ora actuală, o parte din materialele sanitare de pe piață provin de la firme românești. De asemenea,  Guvernul Orban este în discuții cu mari producători locali care sunt dispuși să își ajusteze liniile de producție pentru a fabrica ventilatoare mecanice, cu prioritate, dar și paturi ATI. În plus, în România, producem 30 de izolete pe săptămână”, a precizat Mario Ovidiu Oprea.

Datele arată că spitalele și autoritățile publice locale pot deconta echipamentele achiziționate din fonduri europene, în limita a 350 de milioane de euro, respectiv, ventilatoare, combinezoane, măști, stații de monitorizare, orice are legătură cu lupta și combatarea Covid 19.

Cursuri de instruire în toate județele

Guvernul PNL a mărit semnificativ capacitatea de testare a potențialilor bolnavi cu coronavirus. Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat de sănătate. “Avem o capacitate de testare care atinge 8.000 de teste pe zi. Inițial, am început de la o capacitate de testare de 600 de teste pe zi. Avem în vedere în permanență creșterea capacității de testare pentru noul coronavirus (COVID-19), prin instruirea personalului necesar și achiziționarea de noi aparate Real Time PCR. În toate județele sunt organizate cursuri de instruire ale biologilor și medicilor de specialitate din spitale și sunt autorizate cât mai multe centre de testare”, a mai adăugat senatorul de Dolj.