Bugetul Craiovei a fost votat de consilierii municipali

0
447
Bugetul Craiovei – de 125 milioane de euro – a fost votat, ieri, pe fondul criticilor aduse de consilierii din opoziție. Supărați că amendamentele nu le-au fost luate în considerare, liberalii au desființat proiectul de buget, arătând că problemele orașului, între care cea mai mare este cartierul chinezesc, au rămas tot nerezolvate.
Liberalii din CLM Craiova susțineau, ieri, în plen, că nici unul dintre cele 30 de amendamente care au fost aduse la buget de către aceștia nu au fost însușite de autoritățile locale, proiectul fiind votat – cu majoritatea PSD-ALDE – în forma inițială. Consilierii social-democrați Bianca Predescu și Radu Marinescu, ambii cu pregătire juridică, au explicat că PNL a procedat greșit. Alesul local Bianca Predescu a arătat că amendamentele au fost susținute doar în comisia economică a CL, când corect ar fi fost să fie dezbătute în toate comisiile de specialitate. Radu Marinescu le-a atras atenția liberalilor că amendamentele nu au putut fi luate în considerare și din cauză că nu au fost redactate conform regulamentului, având mai mult un caracter general.
PNL: Bugetul pentru Cultură este prea mare
Aleșii liberali au criticat modul cum a fost creionat bugetul și au încercat să-și expună, rând pe rând, amendamentele. Adriana Ungureanu nu a fost de acord cu banii alocați la capitolul Cultură, pe care îi consideră prea mulți în raport cu calitatea spectacolelor promovate de instituțiile de cultură. Primarul Mihail Genoiu a explicat că suma care figurează în dreptul capitolului Cultură este mai mare decât cea de la Sănătate, întrucât municipalitatea suportă și salariile instituțiilor de cultură pe care le are în subordine, în timp ce salariile medicilor sunt acoperite de către ministerul de resort.
Blocul S200, un posibil sediu de primărie ratat
Consilierul PNL, Marinel Florescu, susține că autoritățile locale au amestecat fondurile europene cu cele proprii, pentru a ascunde niște alocări mici pentru investiții, de numai 9,5% din buget. Primarul Craiovei i-a explicat că aceste fonduri europene pot fi considerați ca parte din buget deoarece funcționarii din primărie au muncit foarte mult pentru a-i atrage. Concret, Florescu a propus ca Blocul S200 de pe Calea București să fie cumpărat de municipalitate – care ar fi trebuit să prevadă bani în buget – pentru a muta acolo activitatea administrativă, în condițiile în care ambele sedii ale primăriei vor intra în reabilitare. Edilul-șef al Craiovei i-a răspuns că imobilul aparține Universității din Craiova, care nu este interesată să-l vândă.
Marian Vasile: Cartierul chinezesc ar fi trebuit bugetat
Cea mai acerbă critică a fost adusă de liberali autorităților pentru modul cum gestionează lucrurile la cartierul chinezesc. „Vi se pare normal ca problema cartierului chinezesc să fie soluționată  de ANL în anul 2030? Craiovenii așteaptă apartamentele. Suntem în 2019, mai sunt 11 ani până atunci”, a atras atenția liberalul Flavius Sirop. Acesta a propus municipalității să preia înapoi cartierul de locuințe, de la ANL, și să-l realizeze cu bani de la buget. Amendamentul a fost susținut și de colegul său, Marian Vasile, care a propus și el ca autoritatea să repună în buget suma de anul trecut: „Așa cum am prins, în anul trecut, 11 milioane de lei ca să spălăm această dezamăgire a craiovenilor, care este cartierul chinezesc, suma ar trebui să se regăsească iar, în acest buget”, a arătat consilierul Marian Vasile.
Liberalii au mai propus să se construiască parcări supraetajate în cartiere, să se înființeze linii de autobuze speciale pentru transportul elevilor din clasele primare și gimnaziale, să se creeze centre de activități pentru tineri. Răspunsul autorităților locale a fost că există, deja, demersuri în acest sens.