Spitalului Regional de Urgenţă Craiova va avea o capacitate de 850 de paturi

0
223

O delegaţie a Ministerului Sănătăţii (MS), condusă de secretarul de stat Cristian Vasile Grasu, s-a aflat, ieri după-amiază, la Palatul Administrativ, pentru a participa, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, la o şedinţă de progres în proiectul privind construirea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova. Spitalul Regional de Urgenţă Craiova va fi construit pe un teren asigurat din domeniul public al statului, cu suprafaţa totală de 26,9 hectare, situat în zona de nord-est a municipiului şi transmis în administrarea Ministerului Sănătăţii. Proiectul investiţional, parte din reţeaua naţională strategică de spitale regionale, este vizat pentru finanţare din fonduri europene, în cadrul Axei 8 a Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. 

La întâlnire au fost prezenţi vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile, viceprimarul municipiului Craiova Stelian Bărăgan, experţi în proiectare şi consultanţă, directori şi reprezentanţi din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice implicate în desfăşurarea demersului, precum şi exponenţi din conducerea societăţilor care furnizează servicii de utilitate publică.

„Vom transpune colaborarea  de astăzi ( n.r : de ieri) şi într-un cadru formal, printr-un protocol de asociere între noi, autorităţile locale, care ne asumăm furnizarea unor documentaţii necesare şi acordarea de sprijin în obţinerea avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor, şi MS, căruia îi revine responsabilitatea coordonării activităţilor şi asigurării resursei umane pentru noua unitate sanitară. În acest sens, Consiliul Judeţean a şi făcut primul pas, protocolul fiind votat şi aprobat în şedinţa de plen din luna martie.

Rămânând la ceea ce înseamnă terenul necesar investiţiei, ni s-a precizat că în cursul săptămânii viitoare va avea loc preluarea oficială în administrarea MS a celor 8,9 hectare cu care a fost recent suplimentată suprafaţa iniţială, de 18 hectare, hotărârea de Guvern privind transferul de la Ministerul Apărării Naţionale fiind deja publicată în Monitorul Oficial. Este un reper important în calendarul proiectului, pentru că din acest moment va putea şi Ministerul Sănătăţii să se adreseze Consiliului Judeţean Dolj şi Primăriei Municipiului Craiova, pentru a solicita o serie de aprobări şi documente necesare din punct de vedere legal.

În ceea ce priveşte structura detaliată a Spitalului Regional de Urgenţă Craiova, care va avea o capacitate în jurul a 850 de paturi, ea este în curs de definitivare, fiind un proces complex şi laborios, care presupune colectarea unui volum mare de date, corectarea lor şi corelarea cu o serie de previziuni. Un aspect notabil este însă faptul că organizarea nu se va mai baza pe secţii, ci pe compartimente de îngrijiri, în care vor activa medici de diferite specialităţi, rezultând o structură mult mai flexibilă şi mai eficientă.

O altă concluzie foarte importantă este că această structură nu va mai include oncologia, deoarece la Craiova vom avea un institut naţional de profil, ca rezultat al unui demers în care Consiliul Judeţean Dolj îşi asumă realizarea infrastructurii construite şi în care putem conta pe susţinerea şi parteneriatul cu Ministerul Sănătăţii, pentru asigurarea dotărilor cu aparatură de înaltă performanţă“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.