RAT Craiova se împrumută de 3 milioane de lei

0
173

Conducerea RAT Craiova intenționează să acceseze un credit bancar în valoare de 3 milioane de lei, bani cu care să-și acopere o parte din investiții, dar și eventualele facturi de la furnizori.

Consilierii municipali vor avea în față, în ședința de joi, o solicitare a RAT Craiova pentru accesarea unui credit bancar în valoare de 3 milioane de lei. În cererea adresată, se precizează că, în prezent, societatea de transport nu are nici un alt credit în derulare, ci doar o eșalonare a obligațiilor fiscale către ANAF de 260.000 de lei pe lună și cu termen de finalizare în ianuarie 2020. Potrivit RAT Craiova, creditul va fi utilizat pentru efectuarea plăţilor către furnizori, în situaţia în care acestea nu pot fi efectuate la timp din propriile resurse. „Această măsură este necesară pentru realizarea obiectivelor pe care R.A.T SRL şi le-a propus cât şi pentru asigurarea transportului public local în cele mai bune condiţii”, se argumentează de către conducerea societății de transport.

Cele patru clădiri, puse garanție la bancă

Creditul de 3 milioane de lei va fi garantat cu cele patru clădiri pe care RAT Craiova le deține în proprietate. Este vorba de sediul în care funcționează societatea, aflat pe Calea Severinului, apoi de clădirea depoului de tramvaie de la intrarea pe bulevardul Dacia, precum și de platforma de pe strada „Dimitrie Gerota”, acolo unde se află în prezent parcarea destinată mașinilor ridicate de pe domeniul public. Pe lista proprietăților cu care se garantează creditul bancar se mai află și biroul central, situat într-un bloc pe Calea București, de la care se eliberează abonamentele de călătorie. De asemenea, prin votul lor, consilierii municipali îl mai mandatează pe administratorul Marcel Tănăsescu să facă toate demersurile necesare pentru accesarea liniei de credit.

Pe ce se cheltuiesc banii

O parte importantă din acești bani se va duce pentru investițiile pe care RAT Craiova și le-a propus să le facă în acest an. În luna martie, au fost achiziționate două autospeciale pe care societatea le folosește pentru ridicarea mașinilor care sunt parcate neregulamentar pe domeniul public. Mașinile urmează să fie decontate din acest credit, valoarea lor ridicându-se la suma de 802.060 lei. Cea de-a doua investiție se referă la achiziția celor cinci autobuze second-hand. Potrivit conducerii de acolo, în luna iunie, urmează ca să fie achitată contravaloarea acestora, care se ridică la suma de 755.650 lei. Restul de bani care provin din credit rămân la dispoziția societății, având în plan să-i folosească, după cum s-a precizat în documentație, în cazul în care vor rămâne în pană de bani și nu vor putea să-și achite facturile către furnizorii de electricitate, piese de schimb și carburanți.